4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

'Tulum' yeni neslin gözdesi

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde 9 yaşından beri tulum çalan 32 yaşındaki Behçet Gülas, tulum sanatının yeni neslin gözdesi olduğunu söyledi.

Eskiden yörede tulum sanatçısının 3-5'i geçmediğini, bugün ise bu sayının çok arttığını belirten müzisyen Behçet Gülas, yöreyi ziyarete gelen turistlerin tulumu ilgiyle dinlediğini söyledi.

Tulum sanatının kendisine dededen kalma olduğunu kaydeden Gülas, "Yaklaşık 23 yıldır tulum çalıyorum. Bu sanat bana Galipağa lakaplı dedem Mustafa Tahirtaşer'den kaldı. Eskiden bu sanatı yöremizde 3-5 kişi icra ederdi, ancak bugün bu sayı çok daha arttı. Yeni neslin tuluma karşı merakı arttı.

Aralarında çok yetenekli gençler var. Son yıllarda tulum (Vartovar) sanatı birçok orkestraya da girmeye başladı. Tulum sanatının geleceğini iyi görüyorum, genç nesle bu mesleği tavsiye ederim. Tulumu en iyi yapan ve en iyi icra edenler Hemşin'den çıkar. Asırlardır süregelen tulum sanatının bundan sonra da gelecek nesillere ulaşacağını ümit ediyorum. Dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle İskoçya'da bu çalgıyı çalanlar var, ancak iddia ediyorum tulumu en iyi yapan ve icra eden Hemşinliler'dir" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 16:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?