4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Türban kaosu yine başladı

Danıştay'ın kararı sonrası daha önce türbana izin veren bazı üniversiteler bu sabah saatlerinden itibaren türbanlı öğrencilerin okula girişine izin vermedi.

Danıştay 8'inci Dairesi'nin YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversite rektörlerine gönderdiği "Türbanlı öğrencilere kapıları açın" yazısını genelge kabul ederek yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, rektörler türbanlı öğrencilere kapıları kapattı.

Cumhurbaşkanı'nın yasayı imzalaması ve YÖK Başkanı'nın genelgesi sonrasında türbanlı öğrencilerin kampuslara girişine izin veren Karadeniz Teknik ve Rize üniversiteleri, bu sabahtan itibaren türbanlı öğrenci almamaya başladı. Rize Üniversitesi'nde türbanlı öğrenciler güvenlik görevlilerine, "Kamera şakası mı bu?" diyerek içeri girmeye çalıştı ama engellendiler.

Otobüsler kontrol edildi 

Danıştay'ın kararı sonrasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü'nün kapılarında üniversitenin güvenlik görevlileri bu sabahtan itibaren türbanlı öğrencilerin girişine izin vermedi. Rektörlüğün talimatıyla kampüse giren özel araç, minibüs ve belediye otobüslerini de kontrol eden güvenlik görevlileri, türbanlı öğrencileri başlarını açmaları konusunda uyardı. Bazı öğrenciler başlarını açarak üniversiteye girebilirken, bazıları da başını açmadı ve geri döndü. KTÜ'ye bağlı Gümüşhane Mühendislik Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu'na da bu sabahtan itibaren türbanlı öğrenci alınmamaya başlandı. Gümüşhane'de de türbanlı öğrencilerin büyük çoğunluğu başını açarak okula girdi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Osman Bektaş, "Dün akşam saat 19.00'da KTÜ Rektörlüğü'nün bize bildirdiği karar uyarınca türbanlı öğrencileri almıyoruz" dedi.

Rize'de kamera şakası sandılar

Rize Üniversitesi'ne de türbanlı öğrenciler alınmadı. Sabah saatlerinden itibaren türbanlı olarak okula gelen öğrenciler güvenlik görevlilerinin uyarıları sonucunda başlarını açarak içeri girerken, birçoğunun Danıştay'ın aldığı karardan habersiz olduğu gözlendi. Haberi olmayan bazı öğrenciler, "Kamera şakası mı bu?" diyerek güvenlik görevlilerine rağmen okula girmeye çalışınca dışarı çıkarıldılar. Türbanını çıkaran bir kız öğrencinin de gözyaşları içinde okula girmesi dikkat çekti. Rize Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, "Üst kurulumuz olarak kabul ettiğimiz YÖK, daha önce bize iki kez genelge gönderdi. Biz de bu genelgeleri emir kabul edip türbanı üniversitede serbest bıraktık. Ancak şimdi Danıştay'ın verdiği bir karar var. Bu da hukuki bir karar olduğu için bunu da uyguladık ve önceki döneme geri dönmüş olduk. Bu sabahtan itibaren üniversitemize türbanlı öğrencilerin girişine izin vermedik" dedi. Okumuşoğlu, kendilerine YÖK'ten herhangi bir yazı gelmediğiin de vurgulayarak, "Bize bir yazı ulaşmadı ama medya organlarından Danıştay'ın kararını öğrendik ve uyguladık" diye konuştu.

Basından
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 13:31:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?