4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Üniversite'de kampüs yeri tartışması

Rize Üniversitesi Kampüsü Derneği Başkanı Ömer Ali Sadıkoğlu, kampüs yeri seçiminde Rize Üniversitesi Yönetimi’nin, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Devlet Planlama Teşkilatı’nı (DPT) yanıltarak istenen kriterlere aykırı hareket ettiğini iddia etti.


Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Rize Üniversitesi Kampüsü Derneği Başkanı Ömer Ali Sadıkoğlu, DPT’nin YÖK’e bir yazı göndererek Rize Üniversitesi Kampüsü’nün yapılacağı yerle ilgili bir takım kriterler istediğini hatırlattı. Bunun üzerine YÖK’ün de Rize Üniversitesi’nden bilgi istediğini kaydeden Sadıkoğlu “DPT tarafından 4 Şubat 2008 tarihinde kurulacak 15 yeni üniversite için uyulması gereken kriterler belirlendi ve bu yazı 15 Şubat 2008 tarihinde Rize Üniversitesi’ne bildirildi. Bu yazının kampüs ile ilgili olan bölümünün (a) şıkkında ‘Akademik, sosyal ve kültürel etkileşimi güçlendirmek ve alt yapı maliyetlerinden tasarruf sağlamak amacı ile kampüs yerleşkesinin yaklaşık bin dönümlük bir alanda kompakt bir şekilde planlanması’ şeklinde şart koşulmuştur.

Buna rağmen sonradan öğreniyoruz ki Rize Üniversitesi tarafından YÖK’e yapılan açıklamada, Rize’de bin dönümlük bir arazi olmadığı, kampusün planlandığı Fener Mahallesi’nde arazi kamulaştırma bedellerinin dönüm başına 500 bin YTL olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle DPT, Rize’de tekli değil çoklu kampüs kararı almıştır. Yani tek bin noktada kampüs değil her fakülte için ayrı bir kampüs. Bu sistem zaten düzensiz bir şehirleşmesi olan kentimizi yıllar sonra çok daha içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır.

Rize Üniversitesi’nin genişlemesini de engelleyecektir” dedi.
Sadıkoğlu, Isırlık mevkiinde DPT’nin talep ettiği kriterlere sahip alan bulunduğunu kaydederek “Şehre 6 kilometre mesafedeki Isırlık’ta Rize Üniversitesi’ne tahsis edilen 119 dönüm arazi vardır. Bunun yanında Orman Bakanlığı ve Milli Emlak’a ait arazilerde vardır. Isırlık’ta bin değil 2 bin dönüm kampüs arazisi temin etmek mümkündür. DPT ve YÖK yanıltılmıştır. Biz kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünülerek Rize Üniversitesi’nin geleceğinin şimdiden karartılmamasını istiyoruz. Yapılan bu hatadan dönülmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 15:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?