4
Mayıs
2024
Cumartesi
RİZE

Vali Esen'den seçim hilesi uyarısı

Rize Valisi Kasım Esen, Mahalli İdareler Seçimi’nden önce, bulunduğu adresin dışında farklı bir yerde oy kullanmak için seçim hilesi yapanlar hakkında yasal işlem yapılacağını açıkladı.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rize Valisi Kasım Esen, Rize’de bir çok köy nüfusunun 50’nin altına indiğini, bu köylerde kış aylarında kimsenin yaşamadığını belirterek buna rağmen bu köylerin muhtar ve ihtiyar heyetlerinin bulunduğunu açıkladı.

Bu köylerin tüzel kişiliklerinin sona erdirilmesi için başlatılan çalışmalara rağmen seçim dolayısıyla bazı kişilerin adres olarak bu köyleri göstermek istemesine dikkat çeken Vali Esen “Son birkaç gün içinde yaklaşık 300 kişinin bu sebeplerle adres değişikliği istediğini gördük. Ancak hileli bir şekilde yapılacak iş ve işlemler yasalarımıza göre suçtur. Bu amaçla seçmen listeleri valilik ve kaymakamlıklarımızca incelenerek çocukların okul kayıtları ve diğer açılardan durum değerlendirilerek haklarında adli ve idari yönden işlem yapılacaktır.

Vatandaşlarımızın ikamet bilgileri alınırken öncelikle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki bilgiler dikkate alınacaktır. Bu sebeple seçmen listesinde adres bilgileri yanlış veya eksik olan vatandaşlarımızın nüfus müdürlüklerine başvurarak sistemdeki bilgilerine göre ikamet yerlerindeki seçmen kütüğüne yazılmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.


Seçimlerden dolayı bu tarz hilelerle başvuranlardan özellikle muhtarların hapis cezasına çarptırılacağı belirten Vali Kasım Esen "Adresleriyle ilgili yalan beyanda bulunan ve mükerrer oy kullananlar ise yine hapis ve para cezasına çarptırılır. Oy kullanmak her vatandaşın demokratik hakkı ve görevidir. Biz tüm vatandaşlarımızdan kanunların ön gördüğü çerçevede bu demokratik haklarını kullanmalarını istiyoruz” uyarısında bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 16:14:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?