6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Dereler dondu Rize susuz kaldı

Rize'de soğuk ve karlı hava ile birlikte Andon İçme Suyu Tesisleri’ne su taşıyan derelerin donması ile birlikte il merkezinde ve çevre beldelerde içme suyu sorunu yaşanıyor.

Rize'de yüksek kesimlerde hava sıcaklığının -10 dereceye düşmesiyle birlikte Andon İçme Suyu Tesisleri’nde saatte 2 bin 500 metreküp olan su hacmi bin 700 metreküpe düştü. Suyun azalması ile bir çok ilçe ve belde belediyesine su verilemiyor.

Konunun çözümü için Rize'nin Çayeli, Güneysu, Derepazarı, Kalkandere, İyidere ilçe ve Muradiye, Çaykent, Gündoğdu ve Kendirli belde belediye başkanları bugün Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı başkanlığında bir araya geldi.

Çözüm yollarının arandığı toplantıda konuşan Rize Belediye Başkanı Bakırcı, hava şartlarının normale dönmesinin beklendiğini ancak su tüketiminde tasarrufa gidilmesi gerektiğini söyledi. Andon İçme Suyu Tesisleri'nden Rize Belediyesi başta olmak üzere 10 belediyenin hizmet aldığını kaydeden Bakırcı “Su kullanımının yüzde 56'sı Rize Belediyesi'ndedir. Çağrankaya, Poşut ve Ilıca olmak üzere üç farklı dereden Andon Tesisleri'ne su geliyor. Tesisin su kapasitesi ortalama saatte 3 bin 240 metreküptür. Projesi yapılırken kış aylarında su miktarının saate 2 bin 500 metre küpe kadar düşebileceği hesaplanmıştır.

Ancak son günlerde hava sıcaklığının yüksek kesimlerde -10 dereceye kadar düşmesiyle birlikte, tesise su taşıyan derelerde kısmi donmalar meydana geldi. Su debisi saatte bin 700 metre küpe kadar düştü. Bu nedenle bir çok ilçe ve beldemize sağlıklı bir şekilde su verilemiyor. İleriki yıllarda benzer sıkıntıların yaşanmaması için tesisin güçlendirilmesi veya ilave su kaynaklarının tesise bağlanması gerekmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 19:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?