6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Lazbord sezonu açıldı

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası'nda profesyonel snowboardcıların Helisky sezonunu açmasıyla birlikte Rize'nin İkizdere İlçesi Meşeköyünde de Snowboard'ın atası olarak adlandırılan lazbord sezonu açıldı.

 

Meşeköyü sakinleri, lazbord sezonunun açılmasıyla birlikte Köy Muhtarı İsmet Kahraman öncülüğünde 'lazbord' ismini verdikleri kayak tahtalarını çıkarıp kaymaya başladılar.

Tekli ve toplu halde kayarak kar üzerinde kendilerine özgü figürler sergileyen köylüler yaptıkları spordaki başarılarıyla dünyaca ünlü snowbordcıları aratmadı. Geçen yıldan sonra kendilerini geliştirip yenileyen köylülerin bir bölümünün lazbordu bırakarak snowboard ile kaymaları ise dikkat çekti.

Bazı köylüler snowboard sporunda önemli bir mesafe kaydederken kendisini geliştiremeyen acemi sporcuların lazbord üzerinde durmakta güçlük çekmeleri gözlerden kaçmadı.

Yaptıkları sporla ilgili açıklama yapan köy sakinlerinden biri, snowboard'ın dünyaya köylerinden yayıldığını iddia ederek, "Biz kendimizi bildik bileli bu spor köyümüzde yapılıyor. Biz yaklaşık 150 yıllık geçmişini yakından biliyoruz. Devletimizden köyümüzde bu sporun geliştirilmesi için tesis yapmasını istiyoruz. Kışın köyümüzün tek aktivitesi snowboard dedikleri bizim ise lazbord ismini verdiğimiz bu spor" dedi.

Köy Muhtarı İsmet Kahraman ise lazbordun snowboard'ın atası olduğunu belirterek, "Lazbord ismini verdiğimiz bu kayma aletinin eski adı yüzme tahtasıdır. Bunu özel bir çamdan yapıyoruz. Üzerinde dengenin sağlanması için bir tel ve durmasını sağlamak için bir çubuk yer alıyor. Snowbord ile lazbordun benzer tarafları fazla. Aralarındaki tek fark bir tanesinde ayak bağlanması diğerinde ise ayağın bağlanmamasıdır. Snowboardcılardan, snowboard'ın atasının Meşeköyde olduğunu kendi gözleriyle görmeleri için köyümüze gelmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 11:46:49
Güncelleme :28 Ocak 2008 Pazartesi 12:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?