18
Mayıs
2024
Cumartesi
ARDEŞEN - RİZE

Laz inadı tutunca kardeş dinlemez

Ardeşen ilçesinde köprü yapımında inatlaşan kardeşlerden biri aynı yerde ikinci bir köprü yaptırdı diğeri de soyadını değiştirdi.Ardeşen ilçesi Köprü köyü, eşine az rastlanır bir inatlaşma hikayesine sahne oldu. İki kardeş Ziya ve Yusuf Çayırcı arasında başlayan arazi anlaşmazlığı, Yusuf Çayırcı’nın soyadını Kibar olarak değiştirmesine, diğer kardeşinse var olan köprünün yanına yeni bir köprü yapmasına kadar vardı.

Ağabeyiyle arasında bitmek bilmeyen arazi kavgası nedeniyle ’kardeşine inat’ soyadını ’Kibar’ olarak değiştiren Yusuf Kibar, arazisinden ana yola ulaşabilmek için bir yıl önce asma köprü yaptırdı. 50 yaşındakiYusuf Kibar, 65 yaşındaki ağabeyi Ziya ve diğer köylülerden, köprüyü kullanmaları için, 250 milyon lira ücret talep edince kızılca kıyamet koptu. Ağabeyi ve köylüler para vermeye yanaşmayınca Yusuf Kibar, kimsenin yaptırdığı köprüyü kullanmasına izin vermedi.

Bunun üzerine ağabey Ziya Çayırcı, 100 metre mesafede, yeni bir asma köprü yaptırdı. Ziya Çayırcı, kardeşine inat yaptırdığı 60 metrelik köprünün daha büyük olduğunu belirterek, "Şimdi ikimizin köprüleri yan yana duruyor. Buolay efsane olacağa benziyor" dedi. Kendi köprüsü hasar gören ancak inadından ağabeyinin köprüsünü kullanmayan Yusuf Kibar, "Ben küçük olduğum için benim köprüm de küçük. Fakat küçük olsun benim olsun’’ diye konuştu. Kardeşler arasındaki inatlaşmadan en karlı çıkansa, köylerine 2 ay içinde iki köprü inşa edilen Köprü köyü sakinleri oldu. Olayları gülerek izleyen Köprülüler, olayın Laz inadı olduğunu ve Laz inadının hiçbir şeye benzemediğini söylüyorlar.
ardeşen
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 14:33:24
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 10:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Rahmi ALP IP: 85.96.162.xxx Tarih : 6.09.2005 15:12:35
Siz, köprü yüzünden inatlaşan kardeşlerin laz olduğunu belirtmişsiniz haberinizde ama 'Laz' diye, Lazca (Rumca değil, zira Karadeniz'de Rumca konuşanlar da vardır ve Lazca ile Rumca, çok kişinin aksini zannetmesine rağmen birbirinden tamamen farklı iki dildir) konuşanlara denir. Acaba bu kardeşler de Lazca mı konuşuyorlardı. Lazca konuşuyorlarsa onlar Lazdır ve onlara 'Laz' diyen siz de haklısınızdır ama Lazca konuşmuyorlarsa onlar Türktür ve bu kez de siz, hata yapan konumundasınızdır.