19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNEYSU - RİZE

KIBLEDAĞI'NDA HEYELAN TEHLİKESİ...

Rize'nin Güneysu İlçesi'ne bağlı Kıbledağı Köyü'nde heyelan tehlikesi sürüyor.
Rize'nin Güneysu İlçesi'ne bağlı Kıbledağı Köylüleri, 2001 yılında meydana gelen ve 1 çay fabrikası ile 9 binanın yıkılmasına neden olan heyelanın oluştuğu bölgede yeniden hareketlenmelerin gözlenmesi, köylüleri korkutuyor. Rize Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Kıbledağı Köyü'ne giderek heyelan bölgesinde inceleme yaparken, yaklaşık 2 bin 800 metrekarelik bir arazide hareketlenme başladığını, geniş bir kütlenin her an koparak yerleşim yerlerinin üzerine çökebileceğini kaydetti. Arazideki hareketlenmeye, eriyen kar sularının ve evlerden bilinçsizce toprağa bırakılan atık suların yol açmış olabileceği tahmin ediliyor.
2001 yılında yaşanan heyelanda kopan toprağın, geride çok dik bir yamaç bıraktığı ve bu yamacın kopmasının, doğanın kendini dengelemesini tamamlaması açısından kaçınılmaz olduğu belirtildi. Şuana kadar köy içerisinde heyelanlardan dolayı 45 ev boşaltılırken, Köy Muhtarı Şerafettin Erkan, boşaltılması gereken evlerin 60'ı bulduğunu ancak insanlara yer gösterilemediği için boşaltma kararının alınamadığını söyledi.
Öte yandan Köy İlköğretim Okulu'nun ana yolunun heyelan riski taşıyan bölgeden geçmesi de ayrı bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Öğrenciler kontrollü bir şekilde okullarına gidip gelirken hem öğrenciler hem de veliler, büyük gerginlik yaşıyor.
(
iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2004 Salı 17:27:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?