18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNEYSU - RİZE

Yeniden inşa edilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla doğum yeri olan Rize’nin Güneysu İlçesi şehir merkezinde bulunan betonarme ve çok katlı binalar yıkılarak yerlerine Osmanlı mimarisini taşıyan tarihi evler inşa edilecek.

Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu proje ile ilçe merkezinde bulunan binaların yüzde 70’i kamulaştırıldıktan sonra yıkılacak. Şehir merkezini ortadan ikiye bölen ve onlarca çok katlı binadan oluşan refüj yıkıldıktan sonra şehir adeta yeniden inşa edilecek.

Şehir içerisindeki yeşil alanlar arttırılarak yeniden inşa edilen tüm binalar Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyacak. Tarihi görünümlü binalar 3 katı geçmeyecek.


Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda ilçenin güney bölümündeki 4 bin metrekarelik bir alanın kamulaştırılma işlemleri tamamlandı. Bu alan üzerinde üç caddeden oluşan bir Osmanlı Çarşısı inşa edilecek ve çarşı içerisinde yapılacak binaların birbirine benzeyecek.

Osmanlı Çarşısı’nın yapımı için gerekli olan tüm kamulaştırma çalışmaları tamamlanırken, ilçenin yeniden inşa projesi İstanbul Yeditepe Üniversitesi tarafından hazırlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, tarihi çarşının Güneysu Belediyesi’ne 10 trilyon liraya mal olacağını belirterek şehir içi kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Minder, 4 bin 600 metre karelik bir alanın kamulaştırma çalışmasının tamamlandığını ifade ederek "Bu alan üzerindeki binaların yıkımına başladık. Çok katlı ve betonarme binalardan ilçemizi kurtararak, göze hoş görünen ve ilçemize turist çekecek binalar yapmayı amaçlıyoruz.

Bize bu çalışmalarımızda yön veren ve bizi ateşleyen sayın başbakanımızdır. Başbakanımız yaptığı konuşmalarında ilimizde yöresel mimarinin yaşatılması gerektiğini sürekli vurgulamıştır. Bir konuşmasında bizlere ’Hain kötü binalar yapıyorsunuz’ demişti.

Sayın Başbakanımızın arkamızda olmasının avantajlarını en iyi şekilde kullanıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 10:59:22
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 11:51:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?