19
Mayıs
2024
Pazar
İKİZDERE - RİZE

Dereler boşa akıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rize Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 13 milyon metre küp suyun boşa aktığını, bu gücün elektrik enerjisine dönüştürülmesi halinde boşa akan derelerin birer gelir kaynağı olacağını söyledi.

Samsun ile Hopa arasındaki sahil illerinde yaptıkları incelemede 13 milyon metre küp suyun boşa aktığının tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Özsoy, "Bu su gücünün sadece yüzde 2’si elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Bu güç mutlaka enerjiye dönüştürülmelidir. 2003 yılı Temmuz ayında çıkan yeni yasalarla, özel firmalar bu su gücünü değerlendirebilecektir.

Herhangi bir baraj yapılmadan, çevreye zarar verilmeden kurulacak regulatörlerle sadece suyun akış gücünden yararlanılarak Rize’de binlerce santral yapılabilir. Bu santrallerde elde edilecek 1 kilowat saat elektrik enerjisi 14 bin liraya mal olmaktadır. Biz ise bugün elektriğin 1 kilowatını 160 bin liraya satın alıyoruz. Eğer boşa akan dereleri değerlendirmesini bilirsek, elektriği on kat daha ucuza tüketiriz" dedi.

Prof. Dr. Hızır Önsoy, Rize’de boşa akan derelerin adeta temel fıkrasına dönüştüğünü belirterek, "Dereler yanı başımızda boşa akıyor. Biz bunları enerjiye dönüştürmüyoruz. Bunları enerjiye dönüştürmediğimiz gibi, her yıl taşan dereler birkaç can almaktadır. Çok acıdır ama bu temel fıkralarına konu olacak bir durumdur. KTÜ olarak biz özel bir işletme için fizibilite yaparak, İkizdere Deresi üzerinde bir santral kurduk. Bu santral önümüzdeki günlerde faaliyete girecek. Bir iki yılda kendini amorti edecek olan bu santral, sonra para basmaya başlayacak" diye konuştu.

"Dönen her şeyden elektrik üretilebilir" diyen Özsoy, bugün kullanılmayan mısır değirmenlerinin bile küçük santrallere dönüştürülüp enerji elde etmede kullanılabileceğini söyledi.

RİZE (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 17:45:40
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 13:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?