24
Mayıs
2024
Cuma
İKİZDERE - RİZE

Günay'dan 'HES' tepkisi!

TURİZM TOPLANTISINDA BAKAN GÜNAY’DAN HES TEPKİSİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılan HES’lere tepki göstererek “Bölgede büyük çaplı barajlar yapılacaksa Harşit üzerinde gibi, Artvin gibi amenna ama (her yerden bir kaç megavatlık enerji alalım) diye her yeri deleceksek her dağı parçalayacaksak her ağacı keseceksek, o zaman burada turizm falan yapamayız. Doğayı koruyarak parçalamadan sunabilirsek kendi insanımızın ve dünya insanının dikkatine o zaman ülkenin önüne farklı bir destinasyonu sunabiliyoruz demektir” dedi.

Rize’nin İkizdere ilçesi Ridos Termal Otel’de düzenlenen Doğu Karadeniz Bölgesi Turizm Odaklı Kalkınma Toplantısı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Sadece yaylaları birbirine bağlayan ve aşağıyla irtibatı kesen bir anlayış olsun istemiyorum böyle yönlendirirsek bir süre sonra kopukluk olabilir. Bu projenin adı Doğu Karadeniz odaklı kültür varlıkları ile yayla varlıkları arasında bağlantı kurmalıyız. Biz bu projede mümkün olduğu kadar yeni yol yapmaktan kaçınalım. Var olanı iyileştirmeye çalışalım. Bu yıl yaptığımız yol gelecek yıl yeniden yapılma ihtiyacı duymasın. 5-10 yıl hizmet edebilsin. Yeşilin ortasından bir kara çizgi çizmeyelim. Mümkün olduğu kadar ağaç kesmeden yeni bir güzergahı delip parçalamadan yapalım” diye konuştu.

Bakan Günay konuşmasında HES’lerin çevreye verdiği tahribatı eleştirerek, “İkizdere'den gelirken yol boyu bir takım yıkımlar gördük, bir takım duvarların aşındığını derelerin yıkıldığını gördüm. Karadeniz'e yaptığımız hiçbir şeyi bu emsalsiz yeşilini, vahşi doğasını, değerlendirerek getirmeye çalışalım. Kalkınmaya karşı bir bakış açısı sergilemek istemiyorum. Bölgede büyük çaplı barajlar yapılacaksa Harşit üzerinde gibi, Artvin gibi amenna ama (her yerden bir kaç megavatlık enerji alalım) diye her yeri deleceksek her dağı parçalayacaksak her ağacı keseceksek, o zaman burada turizm falan yapamayız, doğayı koruyarak parçalamadan sunabilirsek kendi insanımızın ve dünya insanının dikkatine o zaman ülkenin önüne farklı bir destinasyonu sunabiliyoruz demektir. Yaylalara gökdelenler gibi konaklama tesisleri yapılmış, böyle bir şey olmaz, böyle bir şey olursa biz özel bir Doğu Karadeniz turizmini dünyaya sunamayız. Bunlardan vazgeçmemiz gerekiyor. Burada yeni bir imar anlayışı geliştirmeye çalışarak o yayla evi dediğimiz ağaç evlerini sağlıklı ortamda bir konaklama yeri yaratabilirsek turizmin hizmetine sunabiliriz” şeklinde konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise söz konusu planlamanın sadece para ile olamayacağını belirterek, “Bu tür planlamalar bölgenin her alanlarıyla ilgili iyileştirmeyi kapsar. Özellikle sahip olduğu kültür ve medeniyetini gün yüzüne çıkararak, geçmişle gelecek arasında bağ kuran bir olgudur. Bu yalnız planlama ve parayla olmaz, hatta bazı yatırımları gerçekleştirmeyle de olmaz. Bunun sunum, tanıtım ayağı var. Topyekun bunları değerlendirdiğinizde bu bölge dünyanın en özel coğrafyalarından bir tanesi. Bu planın ana hedefi bu ve ben bunu görüyorum.”dedi.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ise konuşmasında, Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ayder Yaylası’nın iyi bir planlama ile Davos’u geride bırakacak kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise yaptığı konuşmasında, “Dünyanın en güzel coğrafyasına sahibiz. Stratejik olarak en önemli yerdeyiz. Türkiye artık potansiyelini keşfetmiş durumda. Merkezi planlamayı bir yana bırakın onu bir koordinatör olarak duruyor. Bölgesel planlama yapmanın daha doğru olduğu gerçeğini kavramış bu planlarla Türkiye'nin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. DOKAP bunun somut örneklerinden birisi. Bu projenin ayağı yere basıyor, bu proje bölgenin kalkınması bana göre tek alternatif. Bu proje bölgenin işsizlik sorununa cevap verecek ve sergilenecek maliyetler dolayısıyla hazineye kaynak aktaracak. Umuyorum ki bu proje 2011 yılında yatırım programında yer alır ve planlamada tamamlanır“ ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 16:21:00
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 18:47:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?