18
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇARŞAMBA - SAMSUN

Çarşamba ovası sos veriyor

Samsun'un Çarşamba İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Yusuf Kefeli, Çarşamba Ovası'nın tarım yapılamaz hale geldiğini belirtti.

Çarşamba'da tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi açılması için uğraş verdiklerini, ancak ilgili bakanlığın yönetmeliklerine takıldıklarını açıklayan Yusuf Kefeli, "Yönetmeliklerde '1, 2 ve 3. sınıf tarım alanlarında organize sanayi bölgesi kurulamaz' deniyor. Ovanın içine mobil santral, bakır ve azot fabrikaları kuruluyor, şimdi de rafineri yapılması söz konusu. Bunlar yapılıyor ama bir tarıma dayalı organize sanayi bölgesinin kurulmasına izin verilmiyor. Yani yönetmeliklere takılıyoruz" diye yakındı.

Çarşamba Ovası'nda tarımın bitme noktasına geldiğini, sadece babadan oğla geçen geleneksel tarımın yapıldığını kaydeden Kefeli, "Ova şu an orman konumunda. Fındığıyla, söğüt, kavak ve meyve ağaçlarıyla adeta ormanı andırıyor. 74 bin hektar ovanın yüzde ancak 40'ından ürün alınabiliyor. Ova, ova niteliğini kaybetti" dedi.

Hükümetin çiftçiye fındığını sökmesi için para verdiğini hatırlatan Yusuf Kefeli, "Çiftçi, fındığı söküyor ve yerine tekrar fındık dikiyor. Bunun bir kontrol mekanizması yok. Çarşamba Ovası ucu bucağı olmayan bir yer. 74 bin hektar büyüklüğünde bir ova. Bir tane mühendis ve iki tane bozuk arabayla Çarşamba'da denetim yapılması mümkün değil" diye konuştu.
Tarım politikasının değişmesi gerektiğini de vurgulayan Kefeli, Çarşamba'da tarımı özendirecek çalışmaların yapılması gerektiğine işaret ederek, "Fındık söküldüğü zaman yerine organik tarım veya satışı olabilecek ürün teşvik edilmeli. Hükümet bunu yapmıyor, sadece para veriyor, bu da olmuyor. Bütün araziler miras yoluyla zaten bölünmüş ve 1 dönüme kadar düşmüş. Köylüler, tarım arazilerinin etrafına söğüt ağaçları dikmişler, söğüdü budayarak odun olarak kullanıyor, tarım arazisi de bomboş duruyor" şeklinde konuştu.
Çarşamba'da fındığın ovadan kaldırılması ve yüksek kesimlere çıkarılması, kavakçılığın da burada yapılmaması gerektiğini kaydeden Kefeli, özellikle kavak ve söğüt ağaçlarının tarıma büyük zarar verdiğine dikkat çekerek, "Bu nedenle sağlıklı bir tarım yapılamıyor. Bunun neticesinde de vasat bir üretim ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
ÇTSO Başkanı Yusuf Kefeli, şöyle devam etti:

"Çiftçiler biraraya gelerek mutlaka kooperatifleşmeli. Çiftçi bilinçlendirilmeli. Neyi üretmesi, neyin para edeceğini bilmeli. Şu anda hangi ürün para ederse çiftçi seneye o ürünü dikiyor. Bunun neticesinde üretim fazlalığı oluyor, ürün para etmiyor ve elde kalıyor. Zaten iyi tohum kullanmıyorlar. Kooperatifleşildiği zaman hem kaliteli hem de doğru ürün üretimi yapılacak. Bu üretimle hiçbir yere varılamaz. Ovada standartlara uygun üretim yapılması, üretimin bilinçli yapılması ve ovadaki ağaçların sökülmesinden geçiyor."

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 12:06:39
Güncelleme :25 Kasım 2005 Cuma 12:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
müjdat çubukçu IP: 81.214.138.xxx Tarih : 13.12.2005 13:51:35
değerli büyüğümüz çok güzel yorumlamış çarşamba ovasında üretim dengesiz düzensiz satış pazarlama sıtrateşisi yok körü körüne üretim var çifçi kayıt sistemi ile bütün üretim alanlarının bir sistemde toplanması ve önceki yıllar neler yetiştirdiği gelecek yıllarda neler yetiştirmesi gerektiği çifçiye anlatılmalı teşvikler bu sisteme göre devamlı bilinçli üretime dayanmalı tabiki tarım tarımsal sanai siz olmaz tarıma dayalı sanai mutlaka gelişmeli ihracat hedefli adımlar atılmalı ihracat olmadan asla gelişme tam olmaz. iyi günler ziraat mühendisi müjdat çubukçu