Ladik'te Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği tarafından Ladik Gölü’nün tabii yapısı, gölü besleyen su kaynakları ve göl üzerindeki yüzen torf adalarıyla adaların üzerindeki bitki örtüsü ve barındırdığı canlı türlerinin korunması amacıyla hazırlanan proje, göle düzenlenen bir geziyle tanıtıldı.
Tanıtımda Ladik Gölü’nün içme ve sulama kaynağı olarak değerlendirilmesinin ekosisteme müspet ve menfi etkileri ele alındı.
Ladik Kaymakamı Dr. Kasım Turgut, Ladik Belediye Başkan Vekili Yusuf Durmaz, Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat ve çevrecilerin katıldığı Ladik Gölü gezisi yapıldı.
Kaymakam Dr. Turgut, Ladik Gölü gezisinin amacının göl üzerindeki bitki, balık ve kuş türlerinin korunmasına yönelik olduğunu söyledi. Turgut, diğer bir amacın da Ladik Gölü’nün bio çeşitlilik kapasitesinin değerlendirilmesi, buradaki canlıların ve doğanın korunması olduğunu hatırlatarak, "Bu amaçla sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılarak, 11 maddelik eylem planı çıkardık. Proje genişletilerek Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulmuştur. Bugün gördüğünüz bu eylem de bunun bir parçasıdır" dedi.
OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Polat da, Ladik Gölü baraj kapaklarının bulunduğu bölgede DSİ tarafından ağların söküldüğünü ve tekrar yerine konduğunu; fakat ağların düzgün konulmaması nedeniyle yavru balıkların kaçtığını, bu sebeple de Ladik Gölü’nde balıkların yok olduğunu ifade etti.
Programın, Ladik Kaymakamlığı, Ladik Belediyesi, Ladik Çevre İmar Birliği olarak ortaklaşa düzenlendiği bildirildi.