22
Mayıs
2024
Çarşamba
TEKKEKÖY - SAMSUN

Kanalda binlerce balık öldü

Samsun'un Tekkeköy ilçesi Selyeri mevkisinde kurulu bulunan mobil santrallerin yakınından geçen kanalda binlerce balık öldü.

Selyeri Deresi ile kesişen ve "Azot kanalı" olarak bilinen kanaldaki balık ölümlerini mobil santrallere bağlayan çevre sakinleri, "Bu balıklar, santraller çalışmaya başladıktan sonra öldü" iddiasında bulundu.

Aksa ve Cengiz Enerji'ye ait her biri 132 megavat/saat üretim kapasiteli iki mobil santralin ise bu kanalla hiçbir bağlantısının olmadığı öne sürüldü. Cengiz Enerji yetkilisi, söz konusu kanalın akarı bulunmadığını dile getirerek, "O kanalda balığın yaşaması mümkün değil. Yaşıyorsa bile sıcaktan suyun çekilmesinden dolayı oksijensizlikten ölmüştür. Zaten söz konusu kanalın su yüzeyini yosunlar kaplamış" dedi.

Çevreyle hiçbir bağlarının bulunmadığını kaydeden yetkililer, her iki santralin de paket arıtma tesisi bulunduğunu, kanalizasyonlarını bu tesislerde arıttıklarını ifade ederek, "Bizim o kanalla uzaktan yakından ilgimiz yok. Biz çevreye zehirli atık da boşaltmıyoruz. Bacalardan çıkan buharın etkisiyle geri kalan sülfür ve diğer zehirli gazların çökeltilerini ise anlaşmalı firmalara vereceğiz. Mobil santrallerden kaynaklı balık ölümü olması mümkün değil" diye konuştu.

Samsun İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci ise kendilerine balık ölümü ihbarı gelmediğini, ekip gönderip derhal numune alacaklarını, araştırma sonucunu ise kamuoyuna bildireceklerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2007 Salı 11:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?