19
Mayıs
2024
Pazar
GERZE - SİNOP

Sebze yetiştirme çalışmaları başladı

Gerze İlçesi'nde 2004 sezonunda deneme amaçlı olarak gerçekleştirilen tarla domatesi ve aşılı karpuz fidesi ile yapılan karpuz üretiminden olumlu sonuç alındığı belirtildi.

Gerze Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sezon içinde aşılı karpuz fidelerinden 15 kilograma ulaşan karpuzların üretildiği kaydedildi. Deneme ve demostrasyon amaçlı olarak dağıtılan iki çeşit tarla domatesinden büyük oranda verim alınmasının sevindirici olduğunu belirten Gerze Tarım ilçe Müdürü Halil Karadeniz, amaçlarının ilçede ürün çeşitliliğini artırmak ve bölgenin bazı kesimlerinde ulaşılan tarımsal gelişme seviyesine ulaşmak olduğunu söyledi.

Müdürlük tarafından fide olarak üretilip çok sayıda üreticiye verilen tarla domatesi fidelerinden de başarılı sonuç alındığını kaydeden Karadeniz, "Çiftçilerimiz halen üretimini yaptıkları sebze türlerinden, aynı şartlarda verimli çeşitlere ait tohumları kullanarak daha yüksek verim alabileceklerini gördüler. 2004 sebze üretim mevsiminde bazı tohum firmalarından temin edilen domates tohumu ve aşılı karpuz fideleri ile örnek çiftçi şeklinde üretim yapıldı. 2004 sezonunda, tarlada sırık domatesi ve aşılı karpuz fidesi ile yapılan üretimden alınan sonuçlar beklediğimiz sonuçlardı" dedi.

Yörede sulama imkanı olan arazilerde sebzeciliğe engel olmadığını belirten Halil Karadeniz, "Gelecek yıl sebzecilik alanında, tarla domatesi ve aşılı karpuz fidesi ile üretim yanında dondurularak saklanmaya uygun etli tarla yer domatesi, turşuluk ve salçalık renkli biber ve turşuluk kornişon üretimi konusunda da örnek çiftçi uygulaması şeklinde çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Yöre çiftçilerinin bölgenin diğer merkezlerinde yapılan ve üretimi ve kalitesini geçmede yeterli bilgi ve yetenekleri var. Yaygınlaştırılmasına çalıştığımız aşılı karpuz fidesinden yetişen karpuz bitkileri bir çok mantar hastalığına karşı dayanıklı, topraktan su ve besin çekme kapasitesi de yüksek, verimli, ayrıca uzun verim ömrü olan bitkiler olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, üreticilerin ilçede pazarlayabilecekleri sebzeleri yetiştirebilecek ve bundan gelir sağlayabileceklerine inanmalarını hedefledik. Gelecek yıl imkanlar ölçüsünde çalışmalarımızı artırmayı planladık" diye konuştu.

gerze
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 11:29:24
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 13:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?