18
Mayıs
2024
Cumartesi
TÜRKELİ - SİNOP

Allah'tan bulaşıcı değil!

Sinop’un Türkeli İlçesi’ne bağlı bazı köylerde görülen Tularemi hastalığı kontrol altına alınırken, yetkililer bulaşıcı olmayan hastalığın tedavisine başlandığını belirtti.

Vahşi tavşanlarla yakın temas, iyi pişmemiş etlerin yenmesi, mikrop bulaşmış suların içilmesi sonucu oluşan Tularemi hastalığı, halsizlik, iştahsızlık, sırt ağrısı, baş ağrısı, titreme, yüksek ateş ve terleme, boyunda çeşitli büyüklüklerde şişlikler ile ortaya çıkıyor.

Türkeli İlçesi’ne bağlı Gaziler, Turhan ve Akçabük köylerinde onlarca hastanın tespit edildiğini belirten yetkililer, hastalığın kontrol altına alındığını açıkladı.

Hastalıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Türkeli Sağlık Grup Başkanı Dr. Fahri Yıldırım, daha önce bu hastalığı geçirenlerin tekrar aynı hastalığa yakalanmadığını belirterek, "Bu hastalık tedavi edildikten sonra ölüm görülmez. Tedavi edilmeyen hastalarda ölüm riski mevcuttur. Hastalık erken teşhis edilip, tedavi edilirse çabuk iyileşme görülür. Fakat geç kalınırsa cerrahi müdahale gerekebilir. Hastalıktan korunmak için özellikle atıkların bulaştığı su içilmemesi, yiyecek yenmemesi ve çevredeki hayvan ölülerinin temizlenmesi gerekir. Vahşi tavşanlarla ve diğer kemiricilerle uğraşırken son derece dikkatli olunması gerekir. Bu hastalığın mikrobu hayvanlarda ve hayvanın kürkünde, kene dışkılarında bulunabilir. Koruyucu eldivenler giyilmeli ve bütün keneler hemen temizlenmelidir. Vahşi kuşları ve av hayvanlarını yemeden önce iyice pişirilmeleri gerekir" dedi.

Bu arada Türkiye’de 1936 yılından bu yana görülen hastalığın yoğun olarak, Trakya bölgesi, Antalya, Van ve Bursa’da zaman zaman görüldüğü bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2005 Cuma 15:33:31
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 16:33:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?