8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

40 yıl dev guatrla yaşadı

Tokat'ta yapılan guatr ameliyatında, bir kadının boğazından 1 kilo 58 gram guatr bezi çıkartıldı. 

40 yıldır guatr sorunu yaşamasına rağmen ameliyat olmaması sonucu boğazındaki guatr büyüyen 64 yaşındaki Havva Palaz, bıçak altına yattı. Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Ali Kalyoncu tarafından Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi'nde 3 saat süren başarılı bir ameliyatla Palaz'ın boğazından 1 kilo 58 gram ağırlında guatr bezi çıkartıldı. Bugüne kadar ameliyat olmadığı için pişmanlık duyduğunu ifade eden Havva Palaz, "40 seneden sonra rahatsızlığımın artması sonucu doktorumun tavsiyesi üzerine ameliyat olmaya karar verdim. Korktuğuma değmedi, hiçbir sorun yaşamadım. Yıllarca onca sorunu boşa çekmişim. Daha önceden ameliyat olmadığıma pişmanım şimdi" dedi. 

Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Ali Kalyoncu ise, Palaz'ın guatr hastalığının yanında kalp ve şeker hastalığı olduğunu ve bu nedenle bugüne kadar ameliyat olmaktan korktuğunu söyledi. Kalyoncu, hastanın boğazından dev guatr denilen cinsten bir guatr bezi çıkarıldığını belirterek, "Riskli bir ameliyattı. Normal bir insanda guatr bezi 25 gram civarında, bu hastamızınki oldukça büyümüştü. 3 saat süren ameliyatta hastamızın kalple ilgili sorunları oldu. Bir saat kalbinin düzelmesi için bekledik. Guatrın oluşturduğu baskıyı kaldırdık ve hastamız normale döndü. Şu anda hastamızın durumu iyi. Ameliyattan sonra guatr bezini tarttık 1 kilo 58 gram geldi. Normal standartlara göre çok çok büyümüş bir guatr" diye konuştu. 

Kalyoncu, iyotsuz tuz kullanımının erişkinlerde guatr, çocuklarda ise zeka geriliği yaptığını ifade ederek, "İlimizde guatr hastası oldukça fazla. Kalın tuz yerine iyotlu tuz kullanılmasını öneriyoruz. Guatr hastası annelerin çocuklarında büyük oranda zeka geriliği var. Bunun tek sebebi iyotsuz tuz kullanımı" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2006 Perşembe 11:57:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?