9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

AB Komisyonu temsilcileri Tokat'ta

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, Tokat'ta çeşitli temaslarda bulundu. Kretschmer, İran'da bir nükleer silah olmasını istemediklerini söyledi. 

Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, tarafından Valilik girişinde karşılanan AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer şeref defterini imzaladı. Kretschmer'in Vali Gürbüz'ü makamında ziyareti basına kapalı olarak devam etti. Yaklaşık 1.5 saatlik görüşmenin ardından Kretschmer ve Vali Gürbüz basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kretschmer, Türkiye'de ilk defa bir Avrupa Birliği Komisyonu'nun Tokat'ı ziyaret etmiş olduğunu ifade ederek, "Ben bu vesileyle ne kadar memnun ve onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Ziyaretimizin sebebi de, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması sürecinde siyasi reformlarla ilgili olarak geldiği konuma dair gözlemlerde bulunmak. Zaten bu nedenden dolayı çeşitli illere ziyaretlerde bulunuyoruz" dedi. 

Kretschmer basın mensuplarının İran'ın Nükleer programıyla ilgili AB'nin İran'a bakış açısı konusundaki sorularına "Avrupa Birliği'nin İran konusundaki pozisyonuyla ilgili olarak şunu söylemek istiyorum. Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin de bu konuda pozisyonu birbirine yakın. Her ikimizde İran'ın elinde bir nükleer silah olmasını istemiyoruz" dedi. 

AB'nin İran politikası konusundaki sorulara ise Kretschmer, "Bu konu hakkında Amerikan politikasından bahsetmek istemiyorum. Çünkü burası onun için uygun bir forum değil" şeklinde cevap verdi. 

Bir gazetecinin, "Türkiye'yi AB'ye almak için öne sürülen şartlar diğer bir çok ülkeden istenmiyor, Türkiye'ye neden bu kadar çok yaptırım uygulanıyor" şeklindeki sorusuna ise Kretschmer, Aynı koşullar bütün aday ülkeler için geçerli koşullar olduğunu söyledi. 

Vali Erdoğan Gürbüz ise Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Kretschmer'in Hakkari'ye iki kez geldiğini ifade ederek, "Bugünde ilk kez Tokat'ta Avrupa Birliği Komisyon başkanımızı ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. 

Kretschmer, Vali Gürbüz'le yaptığı temasların ardından Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek'i makamında ziyaret ederek bilgi aldı. Başkan Çiçek, ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Toplantı Kretschmer'in isteği üzerine basına kapalı olarak devam etti. Kretschmer'in Tokat ziyareti sonrası Sivas ve Erzincan'da temaslarına devam edeceği kaydedildi.
.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 18:55:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?