7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Arastalı Bedesten müze oluyor

TOKAT'TA ARASTALI BEDESTEN MÜZE OLUYOR

Tokat'ın tarihi mekanlarından Arastalı Bedesten'in müze olacağı bildirildi.

Tarihi Sulu Sokak Çarşısı’nda restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bir süre önce tamamlanan Arastalı Bedesten'nin müze yapılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Tokat ziyaretlerinde girişimleri olduğunu kaydetmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma ile Arastalı Bedesten'in aylık 4 bin TL kira ile müze olmasına karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmalarla tarihi mekana müzenin bu sene içinde taşınması bekleniyor. Müzenin tarihi Sulu Sokak Çarşısı’na taşınması ile birlikte bölgenin ise canlanarak kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapması bekleniyor. Tokat Müzesi’nin bulunduğu Gök Medrese'nin ise taşınma işlemlerinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmesi planlanıyor.

ARASTALI BEDESTEN TARİHİ

Evliya Çelebinin "Halep ve Bursa çarşıları gibi gayet tertip üzere kurulmuştur" dediği bedestenleri İstanbul Kapalı Çarşısı’nın bedesten bölümünü anımsatmaktadır. Tuğladan örülmüş tonozlar üzerinde 11 kubbenin yer aldığı bu Osmanlı ticaret merkezinin yapıldığı tarih belli değildir. 15 veya 16. yüzyılda yapıldığı anlaşılan Bedestenin güney ve kuzey yönünde birer kapısı vardır. Günümüzde depo olarak kullanılmaktadır. İnce harçla örülmüş kolon ve tonozlardaki ustalık son derece ileridir.

TOKAT'TA ARASTALI BEDESTEN MÜZE OLUYOR
TOKAT'TA ARASTALI BEDESTEN MÜZE OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 12:46:01
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 12:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?