8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Ata'nın kaldığı konağa restorasyon

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı yıllarında Tokat'ta kaldığı tarihi konakta yapılan restorasyon çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin kuruluş yıllarında Tokat'a geldiğinde kaldığı yakın silah arkadaşı Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy'a ait Devegörmez Mahallesi'ndeki 2 katlı ev, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 14 Eylül 1984 tarih ve 379 sayılı kararıyla tescil edilmişti. 2000 yılında 64 bin YTL'ye alınan tarihi konakta 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca röleve, restorasyon, restitüsyon çevre düzenleme projesi yapılırken, 2006 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının kısa sürede yüzde 90'lık bölümü tamamlandı. Restorasyon çalışmalarının yaklaşık 278 bin YTL'ye mal olduğu kaydedildi. 

Müteahhit firma tarafından teslim edilmesi beklenen tarihi konağın müze ev olarak halkın hizmetine sunulacağı bildirildi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadele yıllarında Tokat'a geldiğinde kaldığı evde yatağı, müzede bulunan şezlongun ve bunların yanı sıra Anıtkabir ve bazı müzelerden istenilen Atatürk'ün eşyalarının sergileneceği kaydedildi. 

Öte yandan, tarihi konağın yanındaki bir evin de 48 bin 500 YTL'ye satın alındığı ve restorasyon çalışmaları sonrasında Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'nın anısına Plevne Müzesi'ne dönüştürüleceği bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 14:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?