7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Atık su arıtma tesisi açıldı

BAŞBAKAN, TOKAT ATIK SU ARITMA TESİSİ'Nİ AÇTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya'dan canlı yayınla Tokat Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Tokat-Turhal Karayolu Yeşilırmak nehri yanında 7 bin 500 metrekare alan üzerinde yapımı tamamlanan Atık Su Arıtma Tesisi AB finansörlüğünde 18 milyon TL'ye mal oldu. Kısa sürede tamamlanarak hizmete giren tesisi 200 bin kişinin evsel atık ve 33 bin kişinin de endüstriyel atığını mekanik, kimyasal ve biyolojik olarak arıtabilecek kapasiteye sahip olduğu kaydedildi. Güneşli bir havada yapılan açılış töreninde konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, amaçlarının Tokat'tan kaynaklanan kirlilik yükünü azaltarak Yeşilırmak nehrinde çevresel şartların düzeltilmesi olduğunu söyledi. Başkan Çiçek kahverengi akan Yeşilırmak'ın bundan sonraki süreçte yeşil akacağını belirterek, "Amasya halen maalesef Yeşilırmak üzerinde sorun teşkil ediyor ama oradaki arkadaşlarında Yeşilırmak'ı temizleme adına bu sorunu çözebileceklerine inanıyorum. Doğanın bize sunduğu güzelim Yeşilırmak'ı kirletmeden Çarşamba'dan denize dökmeyi planlıyoruz. Bu tesisin yüzde 75 hibe almasında ki en büyük faktör Yeşilırmak'ın başlangıç noktasında bulunmamız idi. Türkiye'de çok sayıda proje bu yarışmaya dahil edilmişti ama atık su arıtma tesisi olarak Nevşehir ve Tokat Belediyesi yüzde 75 hibe alan iki proje olmuştur" dedi.

Başkan Çiçek, ayrıca Tokat'ın daha cazibe merkezi daha çekici olması adına atık su arıtma tesisinin yanı sıra tıbbi atık, katı atık bertaraf tesisinin yanı sıra doğalgaz çalışmalarında önemli mesafeler kat edildiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra kürsüye gelen Vali Şerif Yılmaz ise açılışı yapılan Tokat Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'nin Yeşilırmak'ın ve Yeşilırmak Havzası koruma çalışmalarından sadece biri olduğunu kaydetti. Vali Yılmaz, tesisin Türkiye'de kendi kapsamında birinci dev proje olduğunu belirterek, "8 milyon 872 bin Euro toplam ihale bedelli bu dev projeyle kentimizden kaynaklanan atık sular sadece ülkemizde olan standartları değil, ilgili AB Standartlarını da sağlayacak şekilde çevreye zararsız olarak Yeşilırmak nehrine deşarj edecek böylece Yeşilırmak bundan sonra herhangi bir atık su almadan ilimizi terk edecektir" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından tesisin açılışı Başbakan Erdoğan'ın Konya'dan katıldığı canlı yayınla birlikte yapıldı. Dünya Çevre Günü nedeni ile Türkiye'de 6 tesisle birlikte hizmete giren tesisin ihtiyaç durumuna göre yapılabilecek ek bir yatırımla 270 bin kişinin evsel atığını, 44 bin kişinin de endüstriyel atığını temizleme kapasitesine sahip olacak şekilde projelendiği bildirildi. Ayrıca birçok arıtma tesisinde olmayan atıklardan kendi enerjisini üretme sisteminin de mevcut olduğu tesisinde günlük saatte 15 bin metreküplük deşarj olan kanalizasyon suyunun arıtılarak, Yeşilırmak'a verileceği kaydedildi.

BAŞBAKAN, TOKAT ATIK SU ARITMA TESİSİ'Nİ AÇTI
BAŞBAKAN, TOKAT ATIK SU ARITMA TESİSİ'Nİ AÇTI
BAŞBAKAN, TOKAT ATIK SU ARITMA TESİSİ'Nİ AÇTI
BAŞBAKAN, TOKAT ATIK SU ARITMA TESİSİ'Nİ AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2010 Cuma 18:45:04
Güncelleme :4 Haziran 2010 Cuma 19:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?