9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Bir insan ve bir orman...

Anadolu, yeryüzünde cennetin diğer adı. Ama bu cennetin toprakları, tabii bitki örtüsünün tahrip edilmesi sonucunda hızla çoraklaşmakta ve aşınmakta.

Toprak erozyonu ülkemizde Avrupa’ya göre 17, Kuzey Amerika’ya göre 6 kat fazladır. Bu durumun sosyo ekonomik açıdan olumsuz sonuçları yaşanmaktadır. Çarpıcı bir örnekle bu durumu açıklamak istiyorum:


Fransa’nın Alpler tarafında arazi çıplak ve renksiz bir hale dönüşürken, evler harap olmuş, orada bulunan köy terkedilmişti. Etrafı sararmış otlar kaplamış, arazi kuraklaşmıştı. Ama bir çoban olan Elzeard bu araziye meşe ağacı dikiyordu. Arazi kendisine ait olmadığı halde. 3 yılda 100 bin meşe palamudu dikmiş bunlardan 20 bini filiz vermişti. 10 bin meşe ağacının büyüyeceğini tahmin ediyordu. Elzeard 55 yaşındaydı ve o bu yaşta bu toprakları kurtarmaya karar vermişti. Gürgen ağacı yetiştirmeye de çalışıyordu.

I.Dünya savaşı yıllarında da Elzeard dünyada olup bitenlerin uzağında bu çorak tepelere ağaç dikmeye devam etti. 1910 yılında diktiği meşeler 1920 yılında on yaşındaydı. 11 kilometre boyunda ve 3 kilometre enindeki ormanı tek bir insan kendi elleriyle yetiştirmişti. Kurumuş haldeki su yataklarında yeniden sular akmaya başlamıştı. Bölge ağaçlanıp, buralar su tutar hale gelince, insanlar buralara tekrar gelmiş, eski evler tamir edilmiş, araziye canlılık gelmişti. Terkedilmiş köy yeniden hayat bulmuştu.

Elzeard 1945’de 87 yaşındaydı. Aradan geçen yıllar boyunca orman iyice büyüyüp gelişmiş, civarda yeni yeni binalar inşa edilmiş, eski terkedilmiş köy orta halli ve capcanlı bir kasabaya dönüşmüştü. Bu beldede 10 bin insan refah ve mutluluk içinde yaşamayı tek bir insana, Elzeard’a borçluydu.

Bu çarpıcı örnek, toprağa hakkının verilmesinin sosyo ekonomik önemini göstermektedir. İnsan hayran olunacak özelliklere sahiptir. Tek başımıza yada hep birlikte bu ülke için yapabileceğimiz çok şey var. Vakit varken cennetimize sahip çıkmalı, çoraklaşan topraklarımızı ağaçlandırarak toprak erozyonu önlemeliyiz. Belki çok klasik bir ifade olacak ama bizim için başka TÜRKİYE yok…..

Kaynak: Öğretmenin Gücü Kitabı
Tema Vakfı Yayınları Resmiye ALTINDAŞ
Atatürk Lisesi Tarih Öğretmeni

.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 17:48:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?