8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı

Sertifikalı tohum kullanımını teşvik etmek, temininde kolaylık sağlamak ve yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan ’Mahsul Fiyatına Sertifikalı Tohumluk Temin Projesi’ kapsamında, Tokat’ta
üreticilere 200 ton 1. sınıf ekmeklik buğday tohumu dağıtıldı. Dağıtım nedeniyle Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılan törende açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, buğday tohumu kampanyasıyla birlikte buğday üretimi ve kalitesinin artacağını belirterek, "200 tonluk sertifikalı hububat tohumuyla beraber, üretimimizde yüzde 25’lik bir artış sağlayacağız. Bu artışla birlikte il ekonomisine fazladan 3-4 trilyon para girecektir. Bu bir başlangıçtır, projenin yaygınlaşmasını amaçlıyoruz" dedi.

Temiz tohumu çiftçilerle buluşturmak zorunda olduklarını ifade eden Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ise, temiz tohum çalışmalarının biber, havuç, soğan ve birçok sebze türünde yapıldığını ifade ederek, "İlimizde 400 bin ton buğday üretimimiz var. Sertifikalı tohum ve toprakta iyi bir gübreleme işlemi ile 600-700 bin tona bir yılda ulaşırız. Domatesi de biz 400 bin ton üretiyorduk ve 25-30 tohum çeşidi vardı. Bunların sayısını 8-9’a düşürdük. Bu rakamı 4-5’e düşürmeyi hedefliyoruz. Çünkü ürünün pazarda beğenilmesi için mutlaka ıslah edilmesi lazım. Dağıtılacak ıslah edilmiş buğday tohumuyla, bir yerine bir buçuk alma şansınız var" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Nasuhbeyoğlu ilk olarak, Ardahan Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü’nden getirilen 40 adet arı kovanından 4 tanesini arıcı Üzeyir Turgut ve Ahmet Ercan’a teslim etti. Yapılan destekler sayesinde tekrar arıcılık yapmaya başladıklarını ifade eden arıcılar, Vali Nasuhbeyoğlu’na teşekkür etti. Nasuhbeyoğlu desteklerinin devam edeceğini belirterek, "Şu anda Tokat’ta 60 bin tane daha kovanı barındırabilecek bir çiçek florası var. Bu florayı değerlendirmiyorsak çiçekten balı almayı bilmiyoruz demektir" diye konuştu.
Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu daha sonra Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak ve İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar’la birlikte çiftçilere sertifikalı tohum dağıttı.

iha-tokat
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2004 Perşembe 15:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?