7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Dolu rekolteyi düşürdü

TOKAT'TA DOLU YAĞIŞI REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ

Tokat Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, dolu yaşı nedeni ile rekoltede 100 bin ton düşüş beklediklerini söyledi.

Tokat çiftçisi için 2010 yılı hasadı sıkıntılı başladı. 3 bölgede ciddi manada don ve dolu hadisesi yaşandı.

Don özellikle meyveleri etkilerken, sebzeleri de dolu yağışı etkiledi. Tokat Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, Şenyurt, Kalaycık, Kat, Necip, Dökmetepe'nin birinci doludan ikinci dolu olayından ise Pazar, Menteşe, Ovacık, Taşlık, Güryıldız, Büyük Yıldız, Küçük Yıldız ve Emirseyit bölgelerinin ciddi olarak etkilendiğini hatırlattı.

Mevsim normalleri üzerinde yağan yağmurunda hasadı geciktirdiğini ifade eden Somuncu, "Yağmur nedeni ile 7-8 defa ilaçlama yapılmak durumunda kalındı. Yani hasadın 3/2 ilaçlamasını 1 ay gibi bir sürede yapıldı. Şuanda 10 gündür sıcak hava ile birlikte yeni sebzeler kendine gelmeye başladı. Patlıcan ve biber hasadı yoğun olarak başladı. İstanbul, Ankara, Mersin, Samsun, Kayseri ve Sivas olmak üzere ağırlıklı olarak biber ve patlıcan sevkiyatına başlanıldı. Günlük rekoltemiz sezon açılışı olduğu için 15-20 kamyonla devam ediyor. Bu sayının artmasını bekliyoruz. Temmuz ayının 20'sinden sonra da domates hasadına başlayacağız. Dolu düşen bölgelerimizde hasat 15-20 gün geri atabilir ama onlarda sezonun sonundaki fiyatlardan faydalanmasını düşünüyoruz. Şuan ihracatçılardan gelen haberler iyi. Çanakkale'de sırık domatesin kilogram fiyatı 1 ile 1,10 TL yer domatesinin kilosu ise 70 Kr'den gidiyor. Erbaa bölgesinde domates çıktı. Orada domates 65-70 Kr alıcısını bekliyor. Sezonun bu sene iyi geçmesini bekliyoruz. Bu sene şansımız çeşitliliğe ağrılık verdik. 3'er milyon'a yakın biber'le patlıcan fidesi dikildi. Bu sene biber ve patlıcanda Türkiye ortalamalarının üzerinde olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Başkan Somuncu, rekoltede 100 bin tonluk düşüş beklediklerini ifade ederek, "Dolu nedeni ile yaş sebzede çiftçilerimizin bazılar yeni fide dikti, bazıları fidenin boğazından kesmesi nedeni ile hasadın geç yetişmesi bekleniyor. Eylül, ekim aylarında kırağı yağacağı için çiftçimizin elinde 100 bin ton civarında ham domates kalacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlarda ise bu sene ramazan ayı dışında düşüş beklemiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 17:06:05
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 17:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?