9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Eczacılar devletten alacaklı

41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı Muhammed Ali Durmaz, eczacıların devletten alacağının 350 milyon YTL'yi bulduğunu belirterek, "Sadece Tokat eczacıları olarak alacağımız 4 milyon 500 bin YTL'dir. Acilen ödeme yapılmazsa bu hizmeti sürdürmemiz mümkün olmayacaktır" dedi. 

Yeşil Kart sistemiyle Türkiye'de çok önemli bir hizmetin altına imza atıldığını belirten 41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı M. Ali Durmaz, bu uygulamayı savunduklarını, ancak alacakları olan paranın ödenmesi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Türkiye'de sağlık açısından çok önemli olan Yeşil Kart uygulaması sayesinde birçok insanın ihtiyacı olan ilaca rahatça ulaşımının sağlandığını kaydeden Durmaz, "Sosyal devlet ilkesi gereği tedaviye erişimin eşit bir şekilde sağlanmasının en temel insan haklarından birisi. 

Alım gücü olmayan yoksul vatandaşların da Yeşil Kart sayesinde ilaca rahatça ulaşması anlamında 2007 yılından itibaren de Yeşil Kart'lı vatandaşlarımızın sosyal güvenlik kurumlarıyla birlikte tek çatı altında birleşerek sağlık karnesine sahip olmasını, temel sağlık hizmetlerinin kalitesi ve devamlılığı açısından memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak unutulmaması gerekir ki, sağlık hizmetinin önemli bir argümanı olan ilaç hizmetinin sürdürülebilirliği, ödemelerin düzenli bir biçimde yapılmasına bağlıdır. Bugün önemli bir sağlık hizmeti veren eczacılar, verdikleri ilaçların bedellerini aylarca alamamaktadırlar. Yeşil Kart kapsamındaki vatandaşlarımıza ilaç ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hiçbir sıkıntı çıkartmadık. Oysa eczanelere ilaç bedellerinin ödenmesi konusunda uygulamada 2. yıla girilmesine karşın hala ödemeler zamanında ve düzenli bir biçimde yapılmamaktadır. Eczanelerin devletten alacağı 350 milyon YTL'yi bulmaktadır. Bu durum ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Bu böyle devam ederse hizmeti sürdürmemiz mümkün değildir" diye konuştu. 

Durmaz, eczacıların alacaklarının acil olarak kapatılmasını beklediklerimi ifade ederek, "Eczacıların mesleki faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geleceği için Maliye Bakanlığı'nın acilen ödeme yapması gerekmektedir. Aksi halde Sosyal Güvenlik Kurumu ileride sıkıntı yaratacak ciddi bir borçla işe başlamak durumunda kalacaktır. Bugün buna tahammül gücümüz kalmamıştır. Bu konuda isteklerimizi Maliye Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na ve Başbakanlığa bildirdik" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 15:00:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?