3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Esme nine kimliğine kavuştu

Tokat'ta uzun yıllar köyünde yaşadıktan sonra kent merkezinde özel bir bakım merkezine yerleştirilen Esme Turu, 76 yaşında nüfus cüzdanına kavuştu.

Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde dünyaya gelen Esme Turu, annesi Emine ile babası Ömer'in ayrılığının ardından 2 yaşındayken annesi ile birlikte Tokat'ın Reşadiye İlçesi'ne bağlı Büşürüm Beldesi'ne geldi. Doğumun ardından kimliği ailesi tarafından çıkarılmayan Esme Turu, annesini kaybettikten sonra yakınlarının yanında hayatını sürdürdü. Uzun yıllar kimliksiz yaşamını sürdüren ve hiç evlenmeyen Turu, geçen yıllarda yakınları ile anlaşmayınca sokakta kaldı. Turu'ya Büşürüm Beldesi Belediyesi sahip çıkarak, kendisine bir oda tahsis etti ve 5 ay burada yaşamını sürdürdü. Turu, daha sonra 2012 yılında Tokat Valiliğinin acil yerleşim onayı ile çıkartılan geçici TC kimlik numarası ile kent merkezinde bulunan özel bir bakım merkezine yerleştirildi.

BAŞKAN DEVREYE GİRDİ

Yaşlı kadının nüfus kaydı ve kimliğinin bulunmadığını öğrenen Büşürüm Belde Belediye Başkanı CHP'li Bahtiyar Alkan, Turu'ya kimlik çıkartmak için Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdu. Ardından Turu, Tokat Devlet Hastanesi'ne götürülerek burada kemik yaşı belirlendi. Ardından 18 Aralık 2012 tarihinde yaşlı kadının kimliği çıkartıldı. Kimlikte veriliş nedeni 'Doğum' olarak belirlendi.

Uzun uğraşlar sonrası yaşlı kadının kimliğini alan Belde Belediye Başkanı Bahtiyar Alkan, Turu'yu kaldığı bakım merkezinde ziyaret ederek kendisine takdim etti. Başkan Alkan, Esme Turu'nun beldede zor şartlar altında yaşadığını söyleyerek, "Büşürüm Beldesi'nde hazırladığımız özel bir odada 5 ay süreli baktık. Daha sonra özel hayat bakım merkezine geldi. Ben kendisinin kimliksiz yaşadığını öğrenince çok üzülmüştüm. Kolay değil en az 70 sene kimliksiz yaşadı. Doktora gitmemiş, evlenmemiş. Ben bunları öğrendikten sonra akrabası olmamasına rağmen vesile oldum. 1937 doğumlu olduğu doktor raporlarıyla belirlendi. Artık kimliğine kavuşmuş oldu. Bundan sonra kendi işlemlerini kendisi yürütecek" diye konuştu.

Bakım merkezinde halinden memnun olduğunu söyleyen Esme Turu ise ilk defa kimlik sahibi olduğunu belirterek, "Üç kere dişlerimi yaptırmak için hastaneye gittim olmadı. Allah razı olsun kimliğim çıktı. Başkana çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi 16:25:47
Güncelleme :11 Mart 2013 Pazartesi 16:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?