3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Göl cesetleri geri vermiyor

Tokat'ın Almus ilçesinde bulunan baraj gölüne son 2 yılda düşerek kaybolan 2 genç tüm çalışmalara rağmen bulunmadı.

Tokat'ta Yeşilırmak üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı olarak 1964-1966 yılları arasında inşa edilen Almus barajı, son yıllarda yaşanan boğulma vakaları ile dikkat çekti. Gövde hacmi 3 milyon 405 bin metreküp, akarsu yatağı yüksekliği ise 78 metrekare olan baraj gölün son yıllarda alabalık üretim merkezi haline geldi. Bununla birlikte gölde son yıllarda boğulma olaylarında da artış yaşandı.

KAYBOLAN İKİ KİŞİ BULUNAMADI

Son 2 yılda barajda kaybolarak 2 genç bugüne kadar yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadı. 22 Şubat 2011 tarihinde balık tutmak amacıyla motorlu sandal ile baraja açılan Tufan Aybek kayboldu. Aybek'i bulmak için su altını gösteren uydu bağlantılı cihaz ve kameralar kullanılmasına rağmen sonuç alınamadı. 29 Nisan 2012 tarihinde ise, barajda ağ kafes alabalık işletmeciliği tesislerinde çalışan 25 yaşındaki Eray Erman, sandaldan düşerek suda kayboldu. Fakat Erman da, Aybek gibi baraj gölü içinde bulunamadı.

BOĞULDUKLARI YERDEKİ DERİNLİK 50-70 METRE

İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Turan Uzun, son iki olayda boğulan kişilerin 50-70 metre arasında bir derinlikte olduğunu söyleyerek, "Başbakanlık ve diğer kamu kurum kuruluşlarının dalış yönergelerinde 30-42 metre derinlikten sonra arama kurtarma dalışı yapmak yasaktır. Derinliğin fazla olması, suyun bulanık, soğuk ve görüşün kısıtlı ya da hiç olmaması nedeniyle, burada yapılan dalışlarda dalış eşini kaybetme, yön kaybı, balıkçı ağlarına, ağaç dallarına, su altında kalan yerleşim yerleri kalıntılarına ve balık üretim çiftliklerinin halatlarına takılma riskinin yüksek olması, dalış kontrolünü tamamen yitirme ve dalıcının hayati tehlikesinin bulunması nedeniyle herhangi bir dalış kazası esnasında ilimizde ve çevre illerimizde dalış odası bulunmamaktadır. Dalışların yüksek oranda risk taşıması ve dalgıçların hayati tehlikesinin bulunmasından dolayı yaşanan iki olayda dalış ekiplerinin tüm aramalarına rağmen derinliğin fazla olmasından dolayı o bölgeye dalış yapılmamıştır." diye konuştu.

Almus barajının dışında yaşanan boğulma vakalarında cesetlere kısa zamanda ulaştıklarını söyleyen Müdür Uzun, buraya açılan kişelerin mutlaka emniyet yeleği giymeleri gerektiğini hatırlattı.

...
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba 14:53:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?