7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Görüntü kirliliği ortadan kalkıyor

MEVLEVİHANE'NİN GÖRÜNTÜSÜNÜ BOZAN BİNA YIKILACAK

Tokat’taki 'Mevlevihane'nin tarihi görünümünü gölgeleyen üç katlı betonarme binanın yıkılacağı bildirildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında başlayan restorasyon çalışmalarıyla 2006 yılında açılışı yapılarak turizme Vakıf Esreleri Müzesi olarak kazandırılan, İslami eser olarak Türkiye'nin ve dünyanın en önemli ahşap Mevlevihanesi’nin yanındaki betonarme bina, tarihi dokunun görüntüsünü bozuyordu.

Mevlevihane ile Muslu Ağa Köşkü arasında kalan Verem Savaş Dispanseri, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Merkez Aile Sağlık Merkezi'ne yer bulunamaması ve bazı prosedürler nedeni ile uzun süredir yıkılamayan binaya yıkım kararı çıktı. Vali Şerif Yılmaz'ın girişimleri sonucu kurumların taşınması ve binanın yıkılması için çalışma başlatıldı.

Binanın boşaltıldıktan sonra tamamen yıkılacağını belirten Vali Yılmaz, "Mevlevihane ve Muslu Ağa Köşkü'nün önü açılacak. Orayı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz. Bu alan Mevlevihane'yi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin oturup dinlenebileceği bir mekan haline getirilecek. Böylece önemli bir tarihi eserin önündeki çirkin görüntüyü kaldıracağız. Bunlarla ilgi izinler çıktı. Binanın boşaltılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

MEVLEVİHANE'NİN GÖRÜNTÜSÜNÜ BOZAN BİNA YIKILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2010 Salı 16:16:02
Güncelleme :19 Ekim 2010 Salı 18:32:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cenk CEREN IP: 78.166.223.xxx Tarih : 22.10.2010 09:16:13

Büyüklerimiz güzel düşünmüşler yeşil tokatımızın ve tarihi mekan olan mevlevi hanemizin daha güzel olacagını düşünüyorum gerçektende yeni bina çok çirkin bir görüntü büyüklerimize teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum...