27
Nisan
2024
Cumartesi
TOKAT

Han GOÜ'ye tahsis edildi

Tokat'ta restorasyonu tamamlanan Deveciler Hanı, Devlet Konservatuvarı olacak.

Anadolu'da İpek Yolu üzerinde bulunan kervansarayların şehir içi uygulamalarına örnek teşkil eden Tokat Deveciler Hanı, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne tahsis edildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Deveciler Hanında incelemelerde bulunan Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, hanı teslim aldıklarını kaydetti. Rektör Şahin, ilk planda Devlet Konservatuarı Öğretim elemanları ile birlikte nasıl bir yerleşim yapacaklarının değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, "Burada çok güzel konser ve sergi salonları var. Dolayısı ile devamında hangi birimlerimiz burada olur bilemiyorum ama ilk planda Devlet Konservatuvarımızın burada yerleşmesi. Süreç içerisinde ona göre bir yerleşme planı yapacağız" dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin şehirdeki bir ayağının Deveciler Hanı olacağını ifade eden Rektör Şahin, "Sadece konservatuvarımız değil burada birçok birimimizin faaliyetini ortaya koyma şansımız olacak. İnşallah devamında buranın Sulu Sokak Çarşısında bir canlılık kazandıracağına inanıyoruz. Gerek musiki olsun gerek sanat eserlerinin sergilenmesi olsun sokağın bir tamamlayıcısı olacak" diye konuştu.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Öğretim Görevlisi Arda Göksu da Deveciler Hanı'nın Devlet Konservatuvarı için uygun bir mekan olduğunu söyledi. Türk müziği eğitiminin verileceği bir konservatuvar olarak tarihi, geleneksel ve ulusal bir sanatı tarihi bir binada icra edilmesinin ve eğitim verilmesinin bu açıdan uygun olacağını ifade eden Göksu, kararın çok yerinde olduğu kanaatinde olduğunu kaydetti. Tokat Merkeze Bağlı Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem de üniversite bölümlerinden bir biriminin handa bulunmasının bölge açsından önemine değindi. Sulu Sokak Çarşısında tarihi mekanların olduğu konsepte hanın Tokat'ın bir yüzü olacağına inandıklarını ifade eden Gökrem, Tokat'ın tarihi çarşı ile tanınacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan 2 katlı taş bina 15-16. yüzyıllarda yolcuların kaldığı ve yük taşıyan hayvanların dinlendiği hanın büyük ölçekli bir tarihi mekan olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2013 Çarşamba 15:46:03
Güncelleme :24 Temmuz 2013 Çarşamba 15:47:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?