9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Havaalanında sıkıntı bitmiyor

Tokat Havaalanı'na, coğrafik engellerden dolayı VOR (yön bulma cihazı) cihazı konulamadığı bildirildi. 

Tokat Havaalanı, 5 yıl süreyle kapalı kaldıktan sonra tekrar hava trafiğine açılmasıyla birlikte Havaalanı'nda yaşanan sıkıntılar, uçakların iniş-kalkışlarında ortaya çıktı. Atlasjet Havayolları'nın, uçakların güvenle inebilmesi için 4 talepte bulunduğu bildirildi. Bu talepler; havaalanı pistinin yenilenmesi, pistin uzatılması, akaryakıt dolum tesisi kurulması ve VOR cihazının yerleştirilmesi. Bu isteklerden ilk 3'ü, yapılan girişimler sonucu yerine getirilmeye çalışılırken, VOR cihazı kurulmasında teknik sorunların yaşandığı kaydedildi. Pilotların havaalanına yaklaşması ve alçalmasına yardımcı olan VOR cihazının 1997 yılında Tokat Havaalanı'na kurulmak istendiği fakat coğrafik engeller nedeniyle cihazın ayarlanamadığı için havaalanına yerleştirilemediğini öğrenildi. 

DHMİ Tokat Meydan Müdürü Semih Bayındır, havaalanına coğrafik engeller nedeniyle VOR cihazının yerleştirilemediğini belirterek, "VOR cihazı konusunda genel müdürlükle yazışmalarımız devam ediyor. Şu an için Tokat Havaalanı'na VOR cihazını koyabilecekleri uygun bir yer bulunamadı. Bunun çözümü için etüt çalışmaları devam ediyor. Önceki yıllarda VOR cihazı kurulmak istendi. Ama cihaz arazi yapısı nedeniyle ayarlanamadı. Arazi yapısı nedeniyle cihaz yanlış yön gösteriyor. Yani bir yere bu cihazı yerleştirme ile olmuyor. Uygun bir yer bulursalar bu cihaz kurulacak ama şu an için yer bulunamıyor" dedi. 

Öte yandan, Doppler VOR (DVOR), çevre faktörlerinin oldukça kötü olduğu, ormanlık ve dağlık bölgeler ile yüksek gerilim hatlarının bulunduğu bölgelerde kullanılmak üzere dizayn edilmiş cihazlar olduğu ve oldukça pahalı olan anten sistemi kullanıldığı öğrenildi.
iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 13:46:40
Güncelleme :11 Ekim 2006 Çarşamba 11:25:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murafet özdemir IP: 84.57.241.xxx Tarih : 11.10.2006 11:41:45
sayin tokat valimiz insallah havaalanimiz icin elinden geleni yapar diye düsünüpyorum sayin valimiz tokatimiza geldi havaalanimiz acildi kendisini girisimci bir vali oldugu icin kutluyorum. DEMIRCILI SANAYICI VE IS ADAMLARI DERNEK BASKANI MURAFET ÖZDEMIR RESADIYE SELEMEN GÜRES AGASI SAYGILARIMLA