8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

İzinsiz toprak kullanımına engel

Tokat'ta İl Toprak Koruma Kurulu teşkil edilerek, "5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu" çerçevesinde çalışmaların başlatıldığı bildirildi. 

Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, en önemli doğal kaynak olan toprağın ve tarım arazilerinin yasal hükümler doğrultusunda korunması ve hangi durumlarda tarım dışı amaçla kullanılacağının planlanmasının sağlanmasının ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Kavak, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 19.07.2005 tarihli, Uygulama Yönetmeliği ise 15.12. 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kavak, "Bu konuda yürütülecek faaliyetleri yönlendirmek, koordine etmek, plan ve projeleri uygulatmak, denetlemek ve görüş bildirmek amacıyla Valimiz Erdoğan Gürbüz başkanlığında İl Toprak Koruma Kurulu teşkil edilmiş ve '5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu' çerçevesinde çalışmalara başlanmıştır. Tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanımında; izin alınmadan işlemlerin yürütüldüğü veya arazide işler başladıktan sonra izin müracaatlarının yapıldığı görülmektedir. Planlı alanlarda plan değişiklikleri ve plansız alanlarda her türlü plan yapımı (çevre planı, nazım imar planı, uygulama imar planı, ilave imar planı, mevzii imar planı) suretiyle tarım dışı amaçla arazi kullanımları kanun hükümlerine tabidir. Bu nedenle belediye imar sınırı dışında, köy yerleşim yeri dışında, imar planı içerisinde tarımsal niteliği korunacak sahalarda izinsiz tarım dışı kullanımın önlenmesi gerekmektedir" dedi. 

Kavak, tarım arazilerinde 5403 sayılı kanun hükümlerine göre gerekli izinler alınmadan arazinin yapısı bozulduğunda arazi eski haline dönüştürülerek yapılan masraflar sebebiyet veren şahıslardan tahsil edileceğini ve ayrıca idari para cezası verileceğini de sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 12:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?