8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Kelkit üzerine baraj yapılacak

KELKİT ÇAYI ÜZERİNE BARAJ YAPILACAK

Tokat'ın Erbaa ve Niksar ilçelerini kapsayan Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nde tepkiler üzerine değişikliğe gidilerek Kelkit Çayı üzerine baraj yapılacağı bildirildi.

Kelkit Çayı'nın yatağına ve tarım arazilerine önemli ölçüde zarar vereceği endişeleri sebebiyle tenkit edilen HES Projesi, sivil toplum örgütleri ve bölge insanı tarafından tepki ile karşılanmıştı. Siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin girişimleri ile bir süredir askıda olan HES Projesinde değişikliğe gidilirken, Niksar ve Erbaa ilçelerinin birleştiği bölgede Baraj tipi santral yapılacağı bildirildi. Konu ile ilgili Niksar Ziraat Odası Başkanı Rahmi Yeteroğlu başkanlığında muhtar ve sivil toplum örgütü temsilcilerine Sanko Enerji Genel Müdürü Süleyman İlden, Sanko Enerji Proje Geliştirme Yöneticisi Süleyman Arslan ve Sanko Halkla İlişkiler Yöneticisi Orhan Ilıkgün tarafından yeni proje ile ilgili bilgiler verildi.

Sanko Enerji Genel Müdürü Süleyman İlden, Niksar Ovası'ndaki verimli tarım arazileri ve kamulaştırmadan dolayı projeye itiraz geldiği için başka bir projeye geliştirmeye yöneldiklerini kaydetti. Yeni projede üretilen enerjiden fedakarlık edilerek tarımsal alanlara dokunulmayacağını ifade eden İlden, "Proje revizyonuna gittik. Önceki yaşadığımız sıkıntıları yaşamamak için projeyle ilgili sizlerin düşüncelerini alarak geliştirmeyi düşündük. Niksar Ovası’ndan Kelkit Çayı’nın akarak geçmesini sağlamak üzerine kurulan bir proje üzerinde çalıştık. Bundan önceki projede Köklüce Santrali’nin oradan kanala alınacak su Erbaa'ya kadar giderek oradan 190 kodunda dökülerek enerji üreten bir elektrik santral projesi idi" dedi.

Proje ile ilgili teknik bilgi veren Sanko Enerji Proje Geliştirme Yöneticisi Süleyman Arslan, Niksar ile Erbaa ilçeleri arasında dar vadiden geçen Kelkit Çayı üzerine baraj yapımına uygun bir yer olduğunun geçmişte de DSİ tarafından böyle bir araştırma yapıldığında yola çıktıklarını söyledi. Bu anlamda yapılan çalışmalarda Kelkit Çayı üzerine bir baraj yapabilecekleri sonucuna ulaştıklarını ifade eden Arslan, "Fizibilite raporumuz Samsun DSİ Bölge Müdürlüğü’nde teknik olarak tartışıldı. Şuanda biz bu baraj göl alanının haritasını alıyoruz. Diğer taraftan da barajın ilerde nasıl projelendirileceği yönünde sondaj yapıyoruz. Sonuç olarak geldiğimiz nokta Niksar ve Erbaa ovalarını birleştiren noktada bir baraj yapacağız. Bu barajın eteğine kuracağımız santralle hidroelektrik enerji üreteceğiz" diye konuştu.

"ENERJİ ÜRETİMİ DÜŞECEK"

Arslan, yeni proje ile enerji üretiminin düşeceğine dikkat çekerek, "Erbaa HES'te düşünülmüş olan proje ile 63 MW'tı 350 milyon kilovat/saat'in üzerinde enerji üretecekti. Şuanda biz bir feragat ve fedakarlık sonucunda hem memleketimize bir proje kazandırılsın hem de gerçekleşsin diye bu projeyi yapıyoruz. 63 MW'dan 33 MW'a indiriyoruz. Enerjimizde 210 milyon /saat'e düşüyor. Bu proje ile birçok sorun ortadan kalkıyor. Bu baraj çevreye zararsız, aksine yaraları olacak bir proje niteliğinde. Burada iklimsel olarak lehte farklılık oluşturacak. Baraj gölünde su ürünleri ve sportif anlamda yöreye katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"NİKSAR OVASI TABAN SUYU YÜKSELEREK BATAKLIĞA DÖNERMİ?"

Eski Milletvekili Bekir Sobacısı ise endişesini dile getirerek, "Niksar Ovası taban suyunu yükselterek 1960'daki sulama kanalları açılmadan önceki bir bataklık haline getirme gibi bir riski var mı? Bu konu bizim için en can alıcı konu. Niksar ovasının taban suyunun yükseleceği endişesindeyim. Eski projeden daha fazla zarar vereceği gibi bir kanaatimiz var" dedi.

Arslan ise bu projenin drenaj kanallarını etkilemeyeceğini ileri sürerek, "Bu konuyu biz bildiğimiz için su seviyesini buna göre tespit ettik. Biz bu bölgede şimdiden drenaj kuyularını tesis edip kodlayacağız ve taban suyunu gözleyeceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

KELKİT ÇAYI ÜZERİNE BARAJ YAPILACAK
KELKİT ÇAYI ÜZERİNE BARAJ YAPILACAK
KELKİT ÇAYI ÜZERİNE BARAJ YAPILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 15:04:05
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 15:58:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
safak IP: 78.183.151.xxx Tarih : 14.10.2010 23:17:19

İNANMIYORUM.inanmıyorum projeyi revize ederek 66 mg dan 33 mg kurulu güce göre baraj tipi santral yapacağını iddia eden bu şirkete, neden bu ısrar, ne isteniyor Kelkit vadisinden, firma yapım sonrası vadideki diğer santraller gibi burayıda yabancılara satacakmı, islah edilmekte olan erbaa ovasının toprakları kime kalacak, baraj havzasında toplanack su niksar ovasının bataklık olmasına sebep olacakmı, halen duble yol yapımı devam eden bu vadideki yol ne olacak baraj suyu altında kalacaksa devlet neden korrdineli çalışmayarak halen su altında kalacak vadiye trilyonlar gömüyor inanamıyorum