2
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Kirazımız damakları tatlandırıyor

Tokat'ın Kemalpaşa Beldesi'nde üretilen ve '0900 Ziraat' adı verilen normalden iki kat büyük kirazlar Rusya ve Almanya'ya ihraç ediliyor.

1500 nüfuslu Kemalpaşa Beldesi meyve yetiştiriciliğinde ön plana çıkmaya başladı. Birçok meyvenin yetiştirildiği belde en çok kiraz üretimi ile dikkat çekiyor. 20 gün önce hasadı başlayan kirazdan bu yıl 5 bin ton üretilirken, bunun beldeye yaklaşık 20 milyon lira girdi sağladığı öğrenildi. Beldede yetişen 0900 Ziraat, Lambert, Vink ve Stella gibi çeşitleri bulunan kirazlar hem iç hem dış piyasada satışa sunuluyor. Özellikle, 0900 adı verilen ve normalinden iki kat daha büyük olan kiraz Rusya ve Almanya'ya ihraç ediliyor. Görenlerin dikkatini çeken, bu kiraz türü belde de en çok yetiştirilen kiraz cinsi olarak ön plana çıkıyor.

12 AY İLGİ GEREKİYOR

Beldede toplanan kirazların yurt içi ve dışına satışını gerçekleştiren üreticilerden Alper Genç, 0900 kirazlarının Rusya ve Almanya'ya ihraç edildiğini söyledi. Görüntüsüyle dikkat çeken kiraz ile ilgili bilgiler veren Genç, "Bu kirazı toplamak oldukça zor, emek isteyen bir kiraz türü. Çocuk gibi 12 ay boyunca ilgilenmek gerekiyor. Meyve verene kadar sulanması, dibinin temizlenmesi, budaklanması gerekiyor. Bu kiraz boy boy ayrılarak toplanıyor. Toplandıktan sonra da birincisi, ikincisi, üçüncüsü diye ayrılıyor. Çiziği, eziği, yaralısı kesinlikle ihracatta kullanılmıyor" dedi.

Belde de herkesin kendi kirazını ürettiğini söyleyen Genç, "En küçük üretici yılda 45 ton kiraz üretiyor. Kiraz üretiminden bu yıl oldukça memnunuz" diye konuştu. Üreticiler normal kirazdan iki kat büyük olan bu cinsi ilk görenlerin hormonlu zannettiğini, ancak kesinlikle hormon kullanılmadığını belirtti. Bu kirazın yerel halkın da en çok tükettiği ürün olduğu belirtildi.

DHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2013 Perşembe 13:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?