7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

KOAH, tahmin edilenden 3 kat daha yaygın

Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Betül İbiş, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH), tahmin edilenden 3 kat daha yaygın olduğunu belirtti.
Uzman Dr. İbiş, "KOAH Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, son 2 yıl içinde Türkiye, Çin ve Güney Amerika ülkelerinde yapılan uluslararası çalışmalarda, KOAH hastalığının tahmin edilenden 3 kat daha yaygın bir hastalık olduğu sonucunun çıktığını söyledi.

İbiş, "Daha önceleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından 45-60 yaş grubunda yüzde 1’den az, 60 yaş üzerinde yüzde 4’ten az şeklinde yapılan prevalans tahminlerinin gerçeği yansıtmadığı görülmüştür. Yapılan yeni uluslararası çalışmaların bulguları, 40 yaş üstü yetişkinlerde KOAH’ın yaygınlığının yüzde 10-15 arasında olduğunu göstermektedir. Türkiye bölümünde yapılan araştırmalarda ise Adana ilinde 40 yaş üstü yetişkinlerde KOAH prevalansının yüzde 20, bu oranın erkelerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 10 oranında değiştiğini göstermektedir. Ayrıca her 10 KOAH erkek hastadan 9’u, bu hastalığa yakalandığını bilmiyor" dedi.

İbiş, KOAH’ın tedavi edilebilir hastalık olduğunu belirterek, "KOAH genelde ileri aşamalara gelinceye kadar teşhis edilememektedir. Mevcut tedavi yöntemleri ile hastalık durdurulabilir, hastaların semptomları düzeltilebilir ve yaşam kaliteleri iyileştirilebilir. Fakat, henüz tanı konulamadığı için dünyada 450 milyon, Türkiye’de 4.5 milyon KOAH’lı hasta bu olanaktan yoksun olarak, boşu boşuna acı çekmekte ve ölmektedir" diye konuştu.

TOKAT (İHA) -
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 14:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?