7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Milyon TL'lik payları eridi

MİLYON TL'LİK PAYLARI ERİDİ

Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun Tokat'ta görev yaptığı dönemde arazilerinin yüzde 50'si satın alınan, geri kalan kısmı ile de kurulan şirkete kar ortağı yapılan arsa sahipleri eriyen paylarının şaşkınlığını yaşıyor.

Kentin gelişmekte olan Karşıyaka Mahallesi'nde Yeşilırmak'a paralel olarak 70 dönümlük arazi üzerinde kültür sarayı ve otel bulunan arsanın sahipleri yaklaşık 25 yıl sonra yaptıkları başvuruda beklemedikleri rakamlarla karşılaştı. Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu döneminde Büyük Tokat Oteli, daha sonraki yıllarda da 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı inşa edilen arsa üzerinde bugün haklarını arayan arsa sahiplerinden Erol Okan, mağdur olduklarını söyledi. Okan, yaklaşık 25 yıl önce Büyük Tokat Oteli'nin yapımı için merhum Vali Recep Yazıcoğlu'nun, o günün iş adamlarını çağırarak burada yerleri olan insanlardan “Siz bizlere destek olun, bunun karşılığında gereğini yapacağız” diyerek yerlerinin alındığını ileri sürdü.

Okan, "Karşılıklı anlaşma ile yerlerin yüzde 50'sinin parası tapudaki değer üzerinden arsa sahiplerine ödendi. Geri kalanına da binde 20-25 gibi şartlarda kar ortaklığı olarak verildi. Bunun karşılığında devlet olarak Yazıcıoğlu'nun sözü var: 'Bunlardan dolayı sizleri mağdur bırakmayacağız' diye. Ondan sonra Yazıcıoğlu gitti, yerine başka valiler geldi. Aradan yaklaşık 25 yıl gibi bir süreç geçti. Artık buranın mal sahiplerinin birçoğu mağdur duruma düştü. Mağdur duruma düşen bu insanlar haklarının ödenmesini istediğinde 2009 yılında komik bir rakamla karşılaştı. Dönümü bugün 1 milyon TL eden arsa karşılığında devletin kar ortaklığından vermiş olduğu rakam binde 1, yani bin TL. Bize söylenen 'haklısınız ama o gün imza attığınız için hakkınıza bu düşüyor.' Bizim suçumuz devlete inanmak mıydı? Recep Yazıcıoğlu şahsına orda oturmuyordu, devlette süreklilik var" dedi.

Okan, bu haksızlığın giderilmesini beklediklerini ifade ederek, "Devleti mahkemeye vermek kadar küçük bir işi de yapmak istemiyoruz. Ben devletime bin saygı duymuşum. Ama devlet bana ne diyor, bir saygı duyuyorum. Bir etnik kökenli olmuş olsaydık. Bu haklarımızı çok daha rahat alabilecektik. Biz sesimizi yükseltmiyoruz, nazikçe hakkımızın yerine getirilmesini istiyoruz. Buradaki insanların hakkı nasıl gasp ediliyor. Bunu da gasp olarak kabul etmiyorsun, 'imza atılmış' diyorsun. Bunun adilce bir durumu yok mu? Ortada ki bir hak varsa bugün tecelli etmesini istiyoruz. Burada vicdani rahatsızlık duymadan oturuluyor. Devletin bu haksızlığı, adaletsizliği bugün bir şekilde bize telafi edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

ARSA SAHİPLERİ SERMAYE ARTIŞI YAPMADIĞI İÇİN PAYLARI DÜŞMÜŞ

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhlis Yeşilyurt ise kurulan şirket üzerinde İl Özel İdaresi payının yüzde 99,46 iken, arsa sahiplerinin ise kişi başına düşen payın yüzde 1 bile olmadığını kaydetti. Yeşilyurt, yaklaşık 25 yıl önce kurulan şirkette sermaye artışı yapıldığını ama arsa sahipleri buna iştirak etmeyince paylarının düştüğünü belirterek, "Ticari kanunun getirdiği bir şey bu. Yani istesek de tarlaları, arsaları giden bu insanlara yapabileceğimiz bir şey yok. Katkı sağlamak adına danışmadığımız avukat kalmadı. Anonim şirketlerde kanuni payları neyse bunun dışında bir şey verme yetkimiz yok. Pay oranlarınca ödeme yapılıyor. Geçmiş yıllarda payları yüksek olabilir ama sermaye artırımına gitmedikleri için sermayeleri küçülmüş" diye konuştu.

MİLYON TL'LİK PAYLARI ERİDİ
MİLYON TL'LİK PAYLARI ERİDİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 17:56:00
Güncelleme :19 Ocak 2010 Salı 19:06:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?