7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Sıcaklık mevsim normallerinin üstünde

TÜRKİYE'DE HAVA SICAKLIKLARI MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyrettiğini ifade ederek, "Tahminlerimize göre bu yaz özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos dönemini kapsayan 3 aylık bir süreçte sıcaklıkları ülke genelinde 1-2 derece üzerinde bekliyoruz" dedi.

Vali Şerif Yılmaz, Tokat'ta düzenlenen Meteorolojik Hizmetlerin Sektörel Değerlendirilmesi Toplantısı'na (METTAT) katılmak üzere kente gelen DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve beraberindeki Meteoroloji Bölge Müdürü Muharrem Şahin ile DMİ yetkililerinden oluşan heyeti makamında kabul etti. Ziyarette Tokat'a 7 tane daha meteoroloji gözlem istasyonu açılacağı müjdesini veren DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bu istasyonların Kelkit Vadisi bölgesi ile birlikte Niksar, Reşadiye, Erbaa ilçelerinde yapılacağını

söyledi. Tokat Havaalanı'nda verilen hizmeti müdürlük haline getireceklerini ifade eden Çağlar, "Uçuculuk hizmetleri önemli. Uçuculuğa yönelik meteoroloji gözlem istasyonu ve raporlama sistemi haline getiriyoruz, uydu sistemi ile beraber. Ayrıca Tokat Meteoroloji Bölge Müdürlüğü binasını yatırım programımıza koyduk ve ihaleye çıkaracağız" dedi.

Basın mensuplarının Afrika sıcakları ile ilgili sorularını cevaplayan Çağlar, Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyrettiğini söyledi. Dün itibariyle en yüksek hava sıcaklığının 35 dereceye yakın bir değere çıktığını ifade eden Çağlar, "Bu da uzun dönem sıcaklıkların birkaç derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Geçmişe baktığımız zaman dönem dönem sıcaklık artışları olmuş, fakat bunun yanında sıcaklık azalmaları da olmuş. Bizim tahminlerimize göre bu yaz özellikle

Haziran, Temmuz, Ağustos dönemini kapsayan 3 aylık bir süreçte sıcaklıkları ülke genelinde 1-2 derece üzerinde bekliyoruz. Fakat bu şu demek değil, bazen 3-4 derece üzerine çıkabiliyor. Bunun yanında da mevsim normallerinin altına düşebiliyor. Önümüzdeki dönem içerisinde yağışlı hava ile birlikte tekrar mevsim normallerine hava sıcaklıkları gelecek" diye konuştu.

Hava sıcaklıklarının Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde 2 dereceye yakın mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Çağlar, şunları söyledi:

"Mevsim normalleri dediğimiz 30 yıllık 100 yıla kadar giden ortalama sıcaklıktan söz ediyoruz. Ama dün yaşandığı gibi bugün de 34 derecelere yakın maksimum bir sıcaklık bekliyoruz. Böyle sıcaklık yükselmeleri olacaktır. Hava sıcaklıklarının artışı 'iklim değişikliği' gibi bir soru gelebilir ama iklim değişikliği dediğimiz zaman uzun dönemlere bakmamız lazım. Uzun dönem dediğimiz 30 yıldan 100 yıla kadar, belki daha uzun süreli ölçümlerin ortalaması denebilir. Şu anki durumun iklim değişikliği ile

açıklanması güç. Çünkü geçmiş dönemlerde sıcaklıkların çok düşük olarak gerçekleştiği oldu. Yani bu tamamen atmosferik şarlara, atmosferdeki sirkülasyona bağlı bir olay. Güneyli rüzgarın esmesinde sıcaklıkları etkiliyor."

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yılmaz ise, Tokat'ta meteorolojiden istifade etmesi gereken konuların paylaşılacağı geniş kapsamlı toplantının yapılmasında Çağlar'a katkılarından dolayı teşekkür etti. Ziyarette günün anısına Çağlar, Vali Yılmaz'a çeşitli hediyeler takdim etti.

TÜRKİYE'DE HAVA SICAKLIKLARI MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2010 Perşembe 13:51:03
Güncelleme :3 Haziran 2010 Perşembe 18:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?