8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Tarihi Kentler Birliği Niksar'da

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Seminerleri Niksar Toplantısı başladı. 

Tarihte birçok medeniyete başkentlik yapan Niksar, Tarihi Kentler Birliği üyelerini ağırlıyor. Gaziosmanpaşa (GOPÜ) Üniversitesi Niksar Meslek Yüksek Okulu'nda gerçekleştirilen toplantıya, belediye başkanı, başkan yardımcısı, meclis üyesi ve üst düzey belediye bürokratı olmak üzere 130 kişi katılıyor. Toplantıda, kentlerin, somut ve somut olmayan kültür varlıklarının korunmasının önemi, bu alanda halkın bilinçlenmesinin gerekliliği üzerinde duruldu. 2000 yılında Bursa'da kurulan 180 tarihi kent belediyesinin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği'nin kültürel mirasın korunmasında, halkın bilinçlendirilmesinde ve korumacılık konusunda duyarlı hale getirilmesinde önemli rol oynadığı hususlarına dikkat çekildi. 

Niksar Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, Tarihi Kentler Birliği kurucusu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Amasya Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin ile çok sayıda ilgili katılıyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin, Niksar'ın tarihteki öneminden bahsetti. Tarihe ve yöredeki tarihi eserlere sahip çıktıklarını belirten Şahin, " 'Kent atölyeleri' konu başlığı ile başlayan bu seminerlerde son 2 yıldır ödül alıyoruz. Restorasyonları kendi ekibimizle yapıyoruz. Bu tür çalışmalarımız bundan sora da devam edecek. Niksar, en büyük yarayı korumacılık ruhunun olmayışından almıştır. Tarihi eserlerimin acımasızca canına okunmuş. Bu yıkıma karşılık Niksar Belediyesi, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da koruması boynunun borcudur" dedi. 

Ardından kürsüye gelen ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği'nin kurulma aşamasından bahsederek, "Tarihi Kentler Birliği gerçek coğrafyasını buldu. Milyonlarca yıllık birikime sahip Avrupa'ya söz söyleyecek duruma geldi" diye konuştu.
GOP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli de, geçmişle ilgili yapılan her türlü çalışmanın faydalı olacağına inandığını vurguladı.
"Geçmişine sahip olmayan geleceğine sahip olamaz" diyen Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz ise Şunları söyledi: "Bugün sayısı 250'ye doğru giden Tarihi Kentler Birliği'ne tüm belediyeler akın akın geliyor. Çünkü Türk milleti güçlükleri birlik beraberlik içinde aşmasını bilmiştir. Sivil toplumun en güzel örneği de Tarihi Kentler Birliği'dir". 

Toplantı, açılış konuşmaların ardından Niksar sunumu ile devam etti.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2006 Cumartesi 11:58:20
Güncelleme :15 Temmuz 2006 Cumartesi 12:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?