8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Tarımda kazanç artacak

Dünya piyasalarında gramı, altının gramına eşdeğer tutulan safran bitkisi, Türkiye'de yaygınlaşıyor. 

Bir gramı 7 dolar, kilosu ise 10 bin YTL olan safran bitkisinin üretimi için Tokat'ta yürütülen proje kapsamında ilk hasat yapılacak.
Beyaz altın olarak adlandırılan pamuk üretimi, yerini yavaş yavaş safrana bırakıyor. Safran, soğanını ithal etmek yasak olduğu için Safranbolu'da ve Harran'da küçük bir alanda üretildiği, Türkiye'de yılda üretilen 40 kilo kadar safranın hemen hemen tamamının yurt dışına satıldığı kaydedildi.

Gramı 7 dolara satılan ve adeta altınla yarışan safranın kilosu iç pazarda 10 bin YTL'ye kadar alıcı bulduğu belirtildi. Bu anlamda Tokat'ta "Bir Köy, Bir Ürün Projesi" kapsamında başlatılan tıbbi ve ıtri bitkiler yetiştiriciliğini içeren çalışmalar kapsamında Safran Yetiştiriciliğinde ilk sonuçlar alındığı, 3 Kasım tarihinde ilk hasadın yapılacağı kaydedildi. 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç ile safran üretimini yerinde inceleyen Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, kentte çiftçinin tarımda kazancını artırmak için çeşitli ürünlere yönlendirmeyi hedef edindiklerini söyledi. Kavak, küçük bir alanda 300-400 adet safran soğanı geliştirilerek hasta hazır hale getirildiğini bu bitki Tokat'ta yaygınlaştırılması için GOÜ birlikte hareket ettiklerini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 18:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
atilla basşçuhadar IP: 212.174.143.xxx Tarih : 31.10.2006 10:44:01
bravo kım düşündüğse,kim önayak olmuşsa ve kim yetiştirmişse işte tokat insanına işte türk insanına yakışan hareket,tabii şimdi yapılması gereken üretim sayısını arttırmak.biliyorsunuz iki gününü bir geçiren zarar etmiş demektir.selamlar saygılar atilla başçuhadar başbakanlık denizcilik müstesarlığı dış ilişkiler müdürü