30
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Tokat domatesi 1 TL!

Tokat Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, Antalya ve Mersin'de seralarda üretilen domatesin 2-2.5 TL, Tokat domatesinin ise 1 TL olduğunu söyledi.

Çarşamba pazarında 1 TL'den satılan domates vatandaşın yüzünü güldürdü. Pazarcı Dursun Tunç, fiyatların düşük olmasını ihracatın düşmesinden kaynaklandığını tahmin ettiklerini kaydetti.

Bu sezon domates üreticilerinin beklentilerinin altında geçtiğini ifade eden Başkan Somuncu ise hava şartları nedeni ile kırağın erken düştüğünü belirterek, "Kırağın erken düşmesi nedeni ile çiftçilerimiz domates fidesinin dalında ne varsa yeşili alacayı topladı. Bir kısmı kasalarda üzerine naylon çekti. Bir kısmı samanın üzerine stok yaptı. Bodrumu olan bodruma koydu. Şu anda o domatesi çıkartıyorlar ve pazara sürüyorlar. Antalya ve Mersin'de seralarda üretilen domatesin 2-2.5 TL, onun yanında bizim domatesi ise 1 TL şuanda. Bu sene sezon beklentilerimizin altında oldu. Bunun sebepleri gerek orta doğuda ki savaş gerekse yanı başımızdaki Suriye ve ihracatlardaki problemlerden dolayı iç piyasada üretim fazla olduğundan, arz talep dengesi etkiledi. Piyasa da bu yıl tüketici bazında kırgınlık var. Bu nedenle ister istemez sezonda 20-25 kuruşa domates satıldı. Kazovalı daha yeni 1 TL'den domatesi yeni satıyor" dedi.

TOKAT'TA MUTLAKA ÖRTÜ ALTI TARIMINA GEÇİLMELİ

Domatesin ekim ayının enflasyon rekortmeni olduğunun altını çizen Başkan Somuncu, "Açık sahada domates üretirsen Türkiye'nin her yerinde hemen hemen aynı sürede hasat başlıyor. Rusya pazarının açılması ile birlikte sihirli değnek değmiş gibi domatesin fiyatı arttı. Tokat'ta mutlaka örtü altı tarımına geçilip nisan ve mayıs ayları ile ekim ve kasım aylarını çok iyi değerlendirmeliyiz. Başka türlü Tokat'ta açık sahada sebzecilik macera aramaktan başka bir şey değil. Milli Piyango gibi ya tutarsa" diye konuştu.

ANİ HAVA DEĞİŞİKLİĞİ DOMATESİ STRESE SOKTU

Rekoltenin hava şartları nedeni ile düştüğünü ifade eden Başkan Somuncu, açıklamalarına şöyle devam etti: "Kış olmayınca yazda olmuyor. Geçen sene kış olmadı. Havalar bu nedenle yaz aylarında enteresan geçti. Hava sıcakları ani olarak tavan ve taban yaptı. 45 derece sıcaklıktan 12 dereceye düştü. Şimdi bitki ne yapsın oda bir canlı. İster istemez strese giriyor. Bir köken 6-7 kilo domates vermesi gerekirken, 2-3 kilo domates veriyor. O nedenle hava şartları da iyi geçmediği için rekolte rakamlar henüz tam çıkmadı ama 325 bin tonu geçmediği kanaatindeyim. Önceki yıllara bu rakam 500-600 bin ton altına düşmemişti. Kırağının erken düşmesi nedeni ile bir 100 bin ton domatesimizi yaktı."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2013 Perşembe 17:28:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?