9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Tokat'ta domates borsası

Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, kentte "domates" konusunda üreticinin mağdur olmaması için taban fiyat tespiti yapıldığını söyledi. 

Tokat'a dışarıdan katma değer sağlayan en büyük girdinin domates olduğunu ifade eden Somuncu, son yıllarda pancardaki kota ve hububattaki rekolte düşüklüğü nedeniyle domatesin daha da önem kazandığını belirtti. Bu anlamda domates üreticisinin yüzünü güldürmek için birlik olarak çalışma içerisinde olduklarını açıklayan Somuncu, "5200 sayılı üretici birlikleri yasasıyla beraber bizler Tokatlı sebze üreticileri olarak 3 bölgede örgütlenmeyi tamamladık. Bu anlamda Tokat merkez, Turhal ve Pazar ilçelerinde çalışmalarımız devam ediyor. Tokat'ta kaliteli domates üretimi yapılması için kış boyunca tüm bölgelerimizde toplantılar yaptık. Ürünü satabilmek için kalite bizler için çok önemli. Bu hedefimizi ilimizde gerçekleştirdik. Dünya standartlarında kaliteli domates üretiyoruz. Ama iş sadece bunlarla da kalmıyor. Domatesi gerçek değerinde pazarlayamazsak, kaliteli üretimin bir anlamı olmuyor. Bu anlamda 3-4 günde bir Tarım İl Teşkilatı ve üretici birlikleri ve dernek olarak toplanıp taban fiyatlarını tespit ediyoruz. Yani bir nevi borsa oluşturuyoruz" dedi. 

Somuncu, son günlerde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle üründe yığılma olduğunu ve ayın 28'ine kadar domateste taban fiyatın kilosunun 20 YKr olarak belirlendiğini söyledi. Domateste Dökmetepe bölgesinde pazartesi günü yapılacak toplantıyla yeni taban fiyatın belirleneceğini kaydeden Somuncu, "Bu toplantıyla 4 günlük taban fiyatı belirlenecek. Bu şekilde hem üreticimiz hem de tüketicimizi düşünerek makul fiyatlarla pazarcı girmesini sağlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu. 

Domateste 2007 yılında paketleme, ambalajlama ve tasnifleme tesislerini kurmayı hedeflediklerini vurgulayan Somuncu, bu hedeflerlerini gerçekleştirdiklerinde ihraç konusunda önemli adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2006 Cumartesi 15:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?