7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Tokat'ta ikinci efes antik kenti

TOKAT'TA İKİNCİ EFES ANTİK KENTİ

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 19 yıl aradan sonra tekrar gün ışığına çıkarma çalışmaları başlayan Sebastopolis'in, Efes Antik Kenti kadar büyük olduğu tahmin ediliyor.

Bazı kaynaklarda, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu yer alan Antik Sebastopolis Kenti'nde Bakanlar Kurulu kararıyla 1987 1991 yılları arasında kazı çalışması gerçekleştirildi. 'Büyük, azametli şehir' anlamına gelen Sebastopolis Antik Kenti'nin gün ışığına çıkması için 19 yıl aradan sonra Müze Müdürlüğü ve Doç. Dr. Marcus Kohl'ün bilimsel danışmanlığında kazı bölgesinde sondaj çalışması, çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışmalarda bir kilise ile bir hamam

ortaya çıkartıldı. Kazılarda elde edilen tabletlerde kentin en büyük tanrısının Heracles olduğu, 7 metre yüksekliğindeki surlardan oluşan yaklaşık 30 dönümlük bir alanı kapsadığı belirlendi.

Sulusaray Belediye Başkanı Şahin Hasgül, yapılan çalışmalarda hamamın sauna ve ısıtma bölümlerinin gün ışığına çıkarıldığını söyledi. Sebastopolis Antik Kenti'nin sadece tesadüfen yapılan kazılarda Roma hamamının ortaya çıktığını belirten Başkan Hasgül, o dönemde kıyıda Efes, Orta Anadolu'da Sebastopolis olduğuna dikkat çekti. Sebostopolis'in Efes Antik Kenti kadar büyük bir şehir olduğunu ifade eden Hasgül, "Burası Orta Anadolu'nun yönetim şehri. 70 bin Romalının yaşadığı zengin bir şehir. Kullanılan

malzemelerden bu şehrin zengin olduğunu anlıyoruz. Profesyonel anlamda kazılar başlamadı. Almanların, Fransız, Kanadalıların çalışma yapmak istediği bir şehir burası. 19 yıl aradan sonra kazılara başlandı. Başbakanımız Tokat'ta yaptığı konuşmada Sebastoplis'ten bahsetti. Buranın önümüzdeki dönemlerde Efes kadar büyük olduğu ortaya çıkacak yapılacak kazılar sonunda. Bir de Efes kadar tahrip edilmemiş, eserlerin tamamı toprak altında. Tarihi eserlerin tamamı bakir olarak duruyor. En büyük avantajı da bu.

Kısmet olura Bakanlar Kurulu kararı ile uluslararası anlamda büyük kazılar başlayacak. Yapılan çalışmalar gösterecek ki, buranın Türkiye'nin dünya kültür miraslarından önemli bir yer ortaya çıkartacak" dedi.

200 CİVARINDA EV SİT ALANINDA

Birinci derecede sit alanında 200 civarında ev olduğuna dikkat çeken Hasgül, "Eski Kültür Bakanı Atilla Koç 22 evin istimlakının yapılmasını sağlamıştı. Bunların istimlakı birden olmaz. Bütçe meselesi. Bakanlığın da kaldırabileceği bir şey değil. Bir taraftan kazılar yapılırken, diğer taraftan da kazıların yapılmasını arzu ediyoruz. Türkiye bu sorunu aşar inşallah" diye konuştu.

TOKAT'TA İKİNCİ EFES ANTİK KENTİ
TOKAT'TA İKİNCİ EFES ANTİK KENTİ
TOKAT'TA İKİNCİ EFES ANTİK KENTİ
TOKAT'TA İKİNCİ EFES ANTİK KENTİ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2010 Cumartesi 15:41:00
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 14:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?