7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Tokat'ta 'kene' paniği

Tokat’ta 3 yıldır görünen ve bugüne kadar yaklaşık 20’ye yakın kişinin ölümüne sebep olan Kırım-Kango Kanamalı Ateşi hastalığı, etkisini havaların ısınması ile tekrar göstermeye başladı. 3 ay içersinde 4 kişinin keneden geçen hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesi Tokat’ta paniğe yol açtı. Hastalığın etkisi nedeniyle çiftçiler artık tarlalarında, ahırlarında rahat çalışamaz oldu.
Kene ısırması sonrası hayatını kaybeden Özge Uçar’ın (8) ailesi ise köylerinde yıllardır var olan kenelerin nasıl öldürücü olabildiğine anlam veremiyor. Baba Şenel Uçar küçük kızının bir sabah uyandığında parmaklarının arasında bir kene far ettiklerini fakat tarladan mı, evden mi geçtiğini bilmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:


"Kızımın parmakları arasında bulunan keneyi annesi aldı, iğnesini de çıkardık. Fakat bir süre sonra hastalanınca hastaneye götürdük, ilk seferinde teşhis konulamadı. İkinci defa götürdüğümüzde doktora keneden bahsetmem üzerine hastalık anlaşıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevkedildi ama artık çok geçti, o gece Özgeyi kaybettik. Büyük kızıma ve bana da kene yapışmıştı ama bir şey olmadı. Köyümüzde bu vaka ilk kez yaşanıyor" dedi.


Acılı anne Gülay Uçar ise 5 yıldır var olduğu söylenen hastalıkla ilgili köylülere bilgi verilmediğini dile getirerek, "Bir anda, bir günde çocuğum küçücük bir kene yüzünden toprağa girdi. Bu yıl okula tek başına kardeşi olmadan gidecek. İnsanın canı bu kadar mı ucuz?" şeklinde konuştu.
Özge Uçar’ın ablası Gözde (9), kendisini de bir süre önce kene ısırdığını fakat bir şey olmadığını ifade ederek, "Benim ciğerimi yaktılar, başkasının da ciğerini yakmasınlar. Benim kardeşim öldü diğerlerinin kardeşi ölmesin. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyorum, bunu biliyorsa niye televizyonlardan açıklamıyorlar" dedi.


Diğer taraftan köylüler tarlaya gitmeye, çocuklarını dışarı çıkarmaya korktuklarını ifade ederek, bir an önce gereken tedbirlerin alınmasını istediler.


Öte yandan, 3 yılda 20’ye yakın kişinin bu hastalık sebebiyle öldüğü ifade edilirken, bu hastalığın sadece Tokat’ta değil İç Anadolu ve Karadeniz’de bir çok ölümcül sonuçlar doğurduğu bildirildi. Bu yıl söz konusu hastalıktan Sivas’ta 3, Erzurum’da 2, Amasya’da 2 ve Erzurum’da 2 kişinin öldüğü kaydedildi. Tokat’ta, 2002 yılının Mayıs ayında kapıldığı amansız hastalığa yenik düşerek hayatını kaybeden Esra hemşirenin de kene sonucu bulaşan Kırım-Kango Kanamalı Ateşi hastalığı sonucu öldüğü sanılıyor.

iha-tokat
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 10:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?