9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Ulaşımda akıllı kart dönemi

Tokat'ta, şehir içi halk minibüs ve otobüslerinde "akıllı kart" uygulamasına geçiliyor. 

Tokat Belediyesi ve S.S. 3 No'lu Tokat Şehir İçi Halk Minibüsleri ve Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen "akıllı kart" uygulamasının minibüslerde yaşanan aksaklıkların giderilmesi ve sistemin getireceği rahatlık nedeniyle tercih edildiği kaydedildi. Bu kapsamda 28 Ekim 2006 tarihinde uygulamaya geçilecek sistem için vatandaş tam, indirimli ve serbest şeklinde 3 ayrı kart, kent merkezinde bulunan TOKART dolum ve satış noktalarında alabilecek. Sürekli minibüsle yolculuk eden vatandaşların bir defalığına mahsus 5 YTL karşılığında akıllı karta alarak, minimum 2 YTL maksimum 60 YTL arasında dolum yaptırarak kullanabilecek. Ayrıca minibüslerde tek kullanımlık kartların ise 1 YTL karşılığında satılacağı, yasa gereği ücretsiz binmesi gerekenlere ise belge karşılığında indirimli ve serbest kart verileceği kaydedildi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Dülek, sistemin Bursa, Kayseri, Adana, Amasya, Eskişehir gibi illerde uygulandığını, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde ise manyetik kart sisteminin kullanıldığını söyledi. Dülek, sisteme geçilme aşamasında akıllı kartların 5 YTL'den satışının yapılması ile ilgili söylemlerle ilgili olarak, "Bu kartlar, firma tarafından Uzakdoğu'dan ithal ediliyor. 5 sene boyunca vatandaş bu kartı kullanabilecek. Kooperatif olarak bunu halka ücretsiz olarak dağıtmak istedik ama bunun bir tanesini 2.4 euoroya alıyoruz. Bu kart aldıktan sonra kişiye özel burada işlemler yapılıyor ve bize 6 YTL'ye mal oluyor. 45 bin kart olarak hesaplandığında 225 bin YTL gibi bir meblağ yapıyor. Bunun altından kalkmamız mümkün değil" dedi. 

Ahmet Dülek, ayrıca kart kullanımı ile ilgili araçlarda sürekli kontroller yapılacağını ifade ederek, "Vatandaşımız araca bindiğinde tam kartı yoksa tek kullanımlık kartını alarak mutlaka sistemden geçirmeli. Bunu zaman kontrol edeceğiz. Ayrıca ücretsiz veya indirimli kartla binen yolcularında kartları başkaları tarafından kullandığı tespit edildiği takdirde o kişi sürekli olarak bu hakkından mahrum olacak" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2006 Cuma 18:38:31
Güncelleme :27 Ekim 2006 Cuma 18:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAFET ÖZDEMIR : DESIAD BASKANI YAVUZ SULTAN SELIMHANGÜRES AGASI IP: 84.56.224.xxx Tarih : 8.11.2006 00:33:06
BU PROCEYE EMEGI GECENLERE TESEKKÜR EDERIM AYRICA HER MINIBÜSTEN BIR KISI NOKSAN OLACAK O KISIDE MAVIN BUNDAN SONRA MAVININ KOLTUGUDA PARA KAZANACAK GÜZEL BIR PROCE HAYIRLI OLSUN DEMIRCILI SANAYICI VE IS ADAMLARI DERNEK BASKANI SELEMEN GÜRES AGASI