7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Validen altın çilek tavsiyesi

VALİ YILMAZ'DAN ALTIN ÇİLEK TAVSİYESİ

Vali Şerif Yılmaz, Tokat'ın iklim olarak altın çilek meyvesinin yetiştirilmesi için uygun olduğunu belirterek, "Üreticimizin ve çiftçimizin doğduğu yerde doymasının temini için, birim alandan daha fazla ürün daha fazla para kazanmanın yollarını bulmamız lazım" dedi.

Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından organize "Tarla Günü" adlı programa katılan Vali Yılmaz, çalışmalarla ilgili Enstitü Müdürü Dr. Sebahattin Çelik'ten bilgi aldı. Son günlerde medya da yer alan ve bir çok hastalığa iyi geldiği ifade edilen altın çilek meyvesinin Tokat'ta yetiştirilebilmesi için uygun iklimin bulunduğu belirten Vali Yılmaz, bu ürünün yetiştirilmesinde çiftçilerin herhangi bir zorluk yaşamayacağını kaydetti. Almus'ta bir üreticinin yaklaşık on dekar alanda altın çilek üretimi yaptığını ifade eden Vali Yılmaz, "Çiftçilerimize alternatif üretim tekniklerini öğretmemiz ve bunları kendilerine uygulatmamız lazım. Şu an ilimizde üretmiş olduğu ürününden yüzde 200 yüzde 500 kar sağlayan sebze ve meyveleri üreten çiftçilerimiz var. Yapmamız gereken, bunları çiftçilerimize anlatabilmek ve bu imkanları kendilerine sağlayabilmek. Çünkü başka türlü alanımızı genişletme şansımız yok. Tarım arazimiz gün geçtikçe azalıyor. Üreticimizin ve çiftçimizin doğduğu yerde doymasının temini için, birim alandan daha fazla ürün daha fazla para kazanmanın yollarını bulmamız lazım" dedi.

Vali Yılmaz, organik tarımın önem kazandığı bu dönemde gen kaynaklarımızın korunmasının önemine işaret ederek, "Tokat'a özgü, ürünlerin ve meyvelerin muhafaza edilmesi, gelecek açısından çok önemli. Çünkü endemik türlerin muhafaza edilmesi de rekabet açısından da çok önemlidir. Tarımla ilgili ilimizin belli bir potansiyeli olduğu malum. Fakat alternatif ürünlerin olmaması bir dezavantaj. Sulu tarımda alternatif ürünlerin üretilmesi konusunda da elimizdeki en büyük potansiyeller üniversitemiz, toprak sunun imkanları var. Ben yine Tarım İl Müdürlüğümüzün, tüm birimleriyle beraber bu hizmetleri çiftçilerimize verme açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 18:23:00
Güncelleme :18 Ağustos 2010 Çarşamba 18:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?