20
Nisan
2024
Cumartesi
TOKAT

Valinin önünde tartışma

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, tarihi Sulusokak'ta bulunan ve halk arasında 'Sık dişini helası' diye bilinen eski yapıyı inceledi. Ziyaret sırasında bölgede yaşayan iki kişi arasında, bu yerin tuvalet mi mescit mi olduğu konusunda tartışma çıktı.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, yanında resmi kuruluşların müdürleriyle birlikte Sulusokak çarşısında bulunan tarihi mekanları gezip inceledi. Vali Taşkesen daha sonra Osmanlı döneminde 1600'lü yıllarda yaptırılan, o dönem çevre esnafının kullandığı tek tuvalet olarak bilinen ve şu anda depo olarak kullanılan halk arasında 'Sık dişini helası' olarak bilinen yapıyı inceledi. İnceleme sırasında depoyu muhafaza eden Halil Çengeloğlu ile bölgede oturan Ahmet İlter isimli kişiler arasında tartışma çıktı. Çengeloğlu, deponun Osmanlı döneminde hela olarak kullandığını söylerken, İlter ise mescit olarak kullandığını iddia etti.

KAVGA EDECEKLERDİ

Vali Taşkesen'in önünde tartışan Çengeloğlu ve İlter tartışmasının alevlenmesi üzerine birbirlerinin üzerine yürüdü. Vali Taşkesen, 'Ayıp' diyerek tarafları sakinleştirmeye çalışırken Emniyet Müdürü Osman Balcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bandırmalı, araya girerek tartışmayı sonlandırdı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Taşkesen, Osmanlı döneminde umumi hela olarak yaptırıldığı bilinen şu an belediye bünyesinde yer alan yapıyı değerlendireceklerini belirterek, "Burayı Belediyeden aldıktan sonra işlemlerini yapacağız. Burayı turizme ve ziyarete kazandıracağız. Aslında güzel, beklediğimden de daha iyi bir yapıda buldum. Orijinalliği de belli. O dönemde Avrupa'da saraylarda bile bu tür ihtiyaçları giderecek yerler yoktu" dedi.

ADI NEREDEN GELİYOR

Sulusokak Çarşısı'nda bulunan ve Osmanlı döneminde çevre esnafının kullandığı tek tuvalet olan yapıya o dönemde esnafın uzun kuyruklar oluşturmasından ve birbirlerine 'Sık dişini' demesi nedeniyle bu ismin verildiği belirtildi

...
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2013 Perşembe 18:15:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?