8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Zirai ilaçla mücadeleye dikkat

Tokat İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, tarımsal faaliyetler yapılırken insan sağlığı ve doğal dengenin korunmasının şart olduğunu söyledi. 

İl Tarım Müdürlüğü'nde, Bitki Koruma Şube Müdürlüğü'nün 2006 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve 2007 yılı programlarının belirlenmesi amacıyla ilçe tarım müdürleri ve teknik elemanlarının katılımlarıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda, başta insan ve çevre sağlığının korunması için zirai ilaç tüketiminin bilinçli kullanılması ve gerekli önlemlerin alınması, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarımın ön plana alınması gibi konular görüşüldü. İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, yeni nesillere bu toprakların temiz olarak bırakılması gerektiğini ifade ederek, zirai ilaçla mücadeleye dikkat çekti. 

Kavak, "Tarımsal faaliyetler yapılırken, insan sağlığı, doğal dengenin korunması, kaliteli ürün elde edilmesi ve sürdürülebilir bir tarım sisteminin yerleştirilmesi için zirai mücadele gerekli ama bu konuda bilinçli hareket edilmeli. Çiftçimize tarlasında mücadele yapacağı her türlü zararlı ve hastalıkla ilgili bilgi veriyoruz. İsteğimiz çiftçimizin takıldığı bir konu olduğunda çekinmeden bizlere sormalı. Zirai mücadele uygulamalarının gözle görülür derecede kısa sürede etki göstermesi nedeniyle bugün için artık zirai mücadelede kimyasal uygulamalar çok kolay olması dolayısıyla herkes tarafından yapıla gelmiştir. Ancak bunların zararlı etkileri çevreye verdiği zararlar, doğal dengeyi tahrip etmesi gibi nedenlerin gün geçtikçe artması sonucunda, kimyasal mücadelenin olumsuzlukları ortaya çıktıkça biz artık başka mücadele yöntemlerine yönelmesini tavsiye ediyoruz" dedi. 

Kavak, ayrıca Tokat'ta gerek ihracata yönelik ürünlerde, gerekse de iç piyasa için üretilen ürünlerde şu ana kadar pestisit vb. ilaç kalıntılarının tespit edilmediğini sözlerine ekledi. Toplantı kentte devlet yardım mücadelesi, yönetimli çiftçi mücadelesi, karantina faaliyetleri, zirai ilaç ve alet bayileri ve 2007 yılı eğitim konuları, ilçe müdürleri ve teknik elemanlar ile görüşülerek değerlendirilmesiyle sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 13:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?