8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çiftçiye sertifikalı buğday tohumu

Tokat İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından, "Mahsul Fiyatına Tohumluk Temini Projesi" kapsamında, 242 ton sertifikalı buğday tohumu törenle dağıtılacak. 

Ülke genelinde sertifikalı tohumluk kullanımı yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca 2004 yılında uygulamaya konulan "Mahsul Fiyatına Tohumluk Temini Projesi"yle çiftçinin ürününü sattığı fiyata tohumluk almasının sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi. Bu amaçla, çiftçinin ürününü sattığı fiyat ile satın alınan tohumluk arasındaki farkın İl Özel İdaresi'nce karşılanacağı bildirildi. Bu kapsamda Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan "buğday tohumu" dağıtımı töreninde konuşma yapan Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, proje kapsamında bugüne kadar bin tonun üzerinde tohum dağıtımı yaptıklarını söyledi. Kavak, bu rakamı yeterli görmediklerini belirterek, "Amacımız tüm çiftçilerimizin sertifikalı tohumluk kullanmalarıdır. Sertifikalı tohumlukla yapılacak üretim, verimde yüzde 25 artış sağlıyor. Bakanlığımızın ayrıca, sertifikalı fidan ve tohumla üretim yapan çiftçilerimize artarak yükselen oranda destekleri var. Dekar başına sertifikalı buğday üretimi yapıldığı takdirde, 5 YTL destek alınacak" dedi. 

Vali Erdoğan Gürbüz, çiftçilere örnek olması amacıyla sertifikalı tohumlukların dağıtıldığını belirterek, "Sertifikalı tohum sayesinde üretici, elde edeceği buğday ve diğer ürünlerde yüzde 25 artış sağlayacak. Bunun faydasını üreticimiz çok daha iyi görecek" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Erdoğan Gürbüz, Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak ile birlikte çiftçilere sembolik olarak buğday dağıtımı yaptı. Bu arada Vali Gürbüz, bir çiftçinin "Yurt dışına ürün satabilmek için çiftçimizin çok çalışması gerekiyor. Kahve köşelerinden bu işin başına geçmeliyiz" sözüne destek vererek, "Bu gibi bilinçli çiftçilerimizin çoğalmasını istiyoruz. Artık madem ki AB'ye girmeye iddialıyız. O zaman babadan, deden kalma çiftçiliği bırakacağız" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 15:53:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?