8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kanola yüz güldürdü

Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, kanola üretiminde Tokat'ın önemli bir yere geldiğini belirterek, "İlimizdeki bu ürünün yetişme şartları ve veriminin yüksek olması, özel sektörü buraya yöneltti" dedi. 

Son yıllarda şeker pancarındaki kota uygulamasından dolayı ekilemeyen alanların yeniden üretime kazandırılması yönünde önemli bir rol oynayan kanola bitkisinin, Tokatlı çiftçi için yeni bir ürün olarak önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Yaşar Kavak, 2006 yılında Tokat'ta kanola ekilişinin bin 500 dekar alanda yapıldığını ve çok olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Kavak, "Özellikle Pazar İlçesi’ne bağlı Dereköy Beldesi’nde verimde dekarda 400 kiloya kadar ulaştık. Bu rakam il ortalamasına vurduğunuzda 250 kilograma kadar düşüyor. Geçen yıl ki başarımızla bu sene çok büyük bir çiftçi talebi oluşacağını umuyoruz. Bu taleplerin bir kısmını biz İl Özel İdaresi kaynaklarıyla karşılayacağız. Ayrıca özel sektörde ilimize girmeye başladı. Özellikle İstanbul'dan ve değişik illerden firmalar sözleşmeli üretim için ilimize müracaatları oldu. Şuanda çiftçi taleplerini oluşturuyorlar" diye konuştu. 

Kavak, bir firmanın 50 bin dekarlık kanola ekiliş yaptırmak istendiğini ifade ederek, "İlimizdeki bu ürünün yetişme şartları, veriminin yüksek olması, özel sektörü de buraya yöneltti. Bu anlamda çiftçilerimizi bu sektöre yönlendiriyoruz. Bu üründe alım garantisi veriyorlar. Pazar yöresinde 2.5 dekar yerden dönüme 695 kilograma yaklaşan bir yerimiz var. Bu, firmanın ifadesine göre bir rekor. Yani bu verimin yüksekliği özel sektörü ilimize yöneltti. Özel sektör sözleşmeli ürün alımı yapacak" şeklinde konuştu. 

Yaşar Kavak, kanola bitkisinin Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde de yaygınlaştırılması için çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 12:43:12
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 16:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?