25
Nisan
2024
Perşembe
EKONOMİ

Rekor domates üretimi

Tokat'ta 2005 yılında, toplam 8 bin 199 hektarlık alanda 518 bin 506 ton domates üretimi gerçekleştirildi.

Tokat'ta 2003 yılında uygulamaya konulan 'Bir Köy Bir Ürün' (BKBÜ) projesi kapsamında sebze türleri içerisinde üretim alanı ve birim alandan elde edilen gelir bakımından ilk sırada yer alan domateste, üretim ve pazarlamaya ilişkin konular incelendi.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm kurum, kuruluş ve gerçek kişilerin bilgi ve görüşleri doğrultusunda oluşturulan İş Planı'nda, "domates üretiminde çeşit sayısının pazar taleplerine uygun olarak azaltılması, üretici organizasyonlarının oluşturulması ve tasnif ve ambalajlama tesislerinin oluşturulmasının sağlanması" kararı alındı.

Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bitkisel üretimde üretici birliklerinin kurulmasından önce Tokat'ta Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kurulduğu ifade edilerek şu bilgilere yer verildi:

"Bu dernek marifetiyle pazar organizasyonu, üretime ilişkin problemlerinin çözümüne yönelik olarak üyelerin koordinasyonu sağlanmıştır. Üretici Birlikler Yasası ve Yönetmeliği çıktıktan sonra ise 3 ayrı lokasyonda birlik kurulmuştur. 2005 yılında üretici ve pazar organizasyonları dernek ile birliklerin eş zamanlı ve eş güdümlü çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Dökmetepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Tasnif ve Ambalajlama Tesisi kurulmasına yönelik olarak hazırlanan 2 milyon 344 YTL bütçeli proje, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na sunulmuştur. Bakanlığımızca uygun görülen projenin 2006 yılında uygulanması beklenmektedir."

2005 yılında Tokat'tan domates satışı yapılan iller ve ihracat yapılan ülkeler hakkında yapılan açıklama ise şöyle:

"Tokat'ta çiftçilerinin yetiştirmiş olduğu ihracata uygun sırık domatesi Suudi Arabistan, Romanya, Almanya, Avusturya, Fransa, Dubai, Katar ve Bahreyn ülkelerine 6 bin 200 ton sevk yapıldı. Ekim ayı başı itibariyle yurt içi pazarlarında tüketilmek üzere ise 39 ile 91 bin 532 ton yer ve sırık domatesi sevkıyatı yapıldı. Domates üretimi ise sezon devam ettiğinde dolayı pazarlama ve sevk işlemleri halen devam etmektedir.

2005 yılı Domates Üretimi sezon sonu itibariyle ilimizde 2 bin hektarlık sırık domates alanından 250 bin ton, 6 bin 199 hektarlık yer ve yer sırığı domates alanından ise 309 bin 950 ton olmak üzere toplam 550 bin 950 tonluk üretim gerçekleşmesi beklenmektedir. Ortamla fiyat, satışlar devam ettiğinden kesinlik henüz kazanmamıştır. Buna rağmen ortalama fiyatın 30 - 35 Ykr. arası olacağı tahmin edilmektedir."

.
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2005 Salı 19:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?