9
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sebze üreticilerinden dev proje

Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, Tokat'a Türkiye'nin en büyük hal kompleksini yapma yönünde projeleri olduğunu söyledi. 

Türkiye'de tarımda ciddi potansiyeli olan ve ilk 7 ilin içerisine giren Tokat'ta, sebze ve meyve ihracatının yaygınlaştırılması ve çiftçinin birlikte bir bütün olarak hareket edebilmesi için Merkez Sebze Üreticileri Birliği tarafından çeşitli çalışmalar yapılıyor. Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, bu anlamda yapılan çalışmalar kapsamında Tokat'tan kargo uçaklarının da kalkacağını düşünerek, havaalanın yanında bulunan alanda 200 dönümlük bir yere hal kompleksi yapmayı hedeflediklerini söyledi. 

Somuncu, kentte üretilen yaş sebze ve meyvenin el değiştirmesinde halin önemli bir rol oynayacağını ifade ederek, "Ayrıca Gümenek bölgesinde de bir hal kuracağız. Bu bölgede 18 köyümüzde 10 bin dönüme yakın bir alanda sebze ve meyve üretimi var. 100 bin ton gibi sadece domates hasadı yapılıyor. İki hali kurduğumuzda bir problemimiz kalmayacak" dedi. 

Tokat'tan 9 ülkeye ihracat yapıldığını ama bu ihracatların il dışındaki bazı firmalar tarafından yapıldığını ifade eden Somuncu, "Tokat'ta ihracat yapacak bir firmanın alt yapısı yok. Bu anlamda ayrıca ihracatta paketleme ve ambalajlama tesis için çalışmalarımız var. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığı ile 1.2 milyon YTL'lik proje hazırladık. 2007 yılı kaynaklarından bunun sözünü aldık. 2007 yılında artık kendi öz firmalarımız tarafından artık dış ülkelere ihracat yapacağız. Bu aşamadan sonra her köye bir paketleme ünitesi kurmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2006 Cuma 11:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FATİH ÖZER IP: 213.194.85.xxx Tarih : 18.09.2006 23:51:34
ben tokat erbaa ilçesi değirmenli kasabasının bir ferdiyim bu kapsam eğer bizde bu ilin bir parçası isek erbaa yıda kapsaması gerekmezmi.ve şunuda iletmek isterim türkiye sera domatesinin bittiği zamanda ilk tarla domatesi türkiyede sadece erbaa yani kelkit havzasında çıkmaktadır. bununda değerlendirilebilecek önemli potansiyel olduğunu ve bu pastadan tokatın amasya sınırında kalan halkında yararlanmasını pay almasını isterim. benim bulunduğum yer manisa ve burada bu işler il bazında tüm şehri kapsıyor. saygılarımla.